Jdi na obsah Jdi na menu

Jahelník

200 g jáhel, sůl, 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), 100 g moučkového cukru, 100 g rozinek, ½ lžičky mleté skořice, 200 g sušených švestek (nebo podle sezóny čerstvé švestky, jablka nebo meruňky), 100 g vlašských ořechů, máslo na vymazání

Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme vroucí vodou. V hrnci přivedeme k varu ¾ litru vody, osolíme špetkou soli, přisypeme spařené jáhly a vaříme asi 20 minut, aby z nich byla hustá kaše. Necháme ji půl hodiny chladnout a poté do ní vmícháme polovinu cukru, skořici, rozinky, ořechy a žloutky. Z bílků ušleháme sníh, přidáme do něj zbývající cukr a ještě 2 minuty šleháme dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmícháme do jáhlové hmoty. Pekáč vymažeme máslem, rozetřeme do něj polovinu těsta, poklademe ovocem a překryjeme druhou polovinou těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 160 ºC (horkovzdušnou na 140 ºC) asi hodinu.

jahelnik.jpg