Jdi na obsah Jdi na menu

Žemlovka

Hrst rozinek, 3 lžíce rumu, 4–6 jablek, 360 g bílého pečiva (chlebíčková veka, toastový chléb, vánočka...), 2 vejce, 400 ml mléka, cukr a skořice dle chuti, půl špetky soli

Rozinky předem namočíme do rumu. Pekáček dobře vymažeme máslem. V hlubokém talíři rozmícháme žloutky v mléce s trochou cukru. Jablka nastrouháme nahrubo, přidáme rozinky i s rumem, cukr a skořici. Sníh se solí ušleháme a opatrně vmícháme do jablek. Rychle namáčime pečivo v mléce, poklademe jím dno pekáčku, přidáme vrstvu jablek a vrstvení opakujeme. Končíme pečivem, to poklademe plátky másla. Pečeme na 220 °C 20–25 minut. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

zemlovka.jpg