Ruské pirohy
Náplň: 300 g hladké mouky, špetka soli, 125 ml horké vody, 1 vejce, 20 g másla
Těsto: 250 g brambor, 250 g tučného tvarohu (nejlépe Jaroměřický měkký), asi 1 lžička soli, trochu pepře, 1 malá cibule, trošku másla nebo sádla
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Ještě horké rozšťoucháme dohladka a necháme vychladnout. Nadrobno nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na tuku, přidáme ji i s tvarohem k bramborám, dochutíme solí a pepřem a rozmícháme.
Do mouky přidáme sůl, v teplé vodě necháme roztát máslo a s vejcem postupně vmícháváme do mouky. Na válu pak asi 7 minut hněteme. Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny odpočinout. Poté po částech rozválíme na placky o síle 2–3 mm. Větší sklenkou vykrájíme kolečka, Ještě je trochu roztáhneme v ruce nebo rozválíme, položíme na každé po vrchovaté lžičce náplně, přeložíme a pečlivě slepíme okraje. Přikryjeme je, než je budeme vařit.
Hážeme je po částech do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka: ještě asi 2 minuty poté, co vyplavou.
Podáváme s osmaženým nakrájeným bůčkem, nebo s osmaženou cibulkou, nebo jen s máslem; případně i se zakysanou smetanou.