Jdi na obsah Jdi na menu

Caponata z Catanie

800 g lilku, 400 g syrových nebo konzervovaných rajčat, 1 stonek celeru, 1 červená cibule, 100 g zelených vypeckovaných oliv, hrst kaparů, 50 g piniových semínek, 2 polévkové lžíce třtinového cukru, půl sklenky bílého vína, několik listů bazalky, extra panenský olivový olej, sůl

Omyjeme lilky, nakrájíme je na kousky a vložíme je do cedníku. Posypeme je hrubou solí a necháme je tak asi 30 minut. Poté je opláchneme, vymačkáme a osušíme savým papírem. Celer umyjeme, nakrájíme na kousky a vaříme jej 5 minut ve vodě s octem; poté ho slijeme. Lilek osmažíme ve velkém množství oleje a když zezlátne, vybereme ho děrovanou lžící. Osmažíme v troše oleje nakrájenou cibuli, přidáme celer, olivy, kapary, piniová semínka a smažíme 5 minut. Přidáme nakrájená rajčata, víno a cukr a dusíme dalších 10 minut. Přidáme osmažené lilky a dusíme ještě 2 minuty. Dosolíme, ozdobíme listy bazalky a podáváme teplé nebo studené. Caponata je nejlepší druhý den.

caponata_z_catanie.jpg