Jdi na obsah Jdi na menu

Květák zapečený v bešamelu

500 g květáku, 30 g másla a trochu na vymazání, 30 g hladké mouky, ½ l mléka, sůl, pepř, 100 ml smetany ke šlehání, 100 g eidamu, 2 žloutky, muškátový oříšek, petrželová nať

Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Za stálého varu vmícháme postupně mléko a smetanu. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Odstavíme a vmícháme žloutky s částí strouhaného sýra. Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno nalijeme trochu omáčky, vyložíme květákem uvařeným na skus. Zalijeme zbylou omáčkou a posypeme zbývajícím sýrem, trochou pepře a muškátovým oříškem. Zapékáme odkryté asi 15 minut při 180 °C dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami s máslem posypanými petrželkou.

kvetak_zapeceny_v_besamelu.jpg