Jdi na obsah Jdi na menu

Kysané zelí s houbami a brusinkami

500 g kysaného zelí, 200 g hřibovitých hub, 5 lžic olivového oleje, 3 lžíce másla, ½ lžičky kmínu, 1 cibule, ½ sklenice bílého vína, 70 g sušených brusinek, 2 stroužky česneku, ½ lžíce mouky, 1 lžíce nasekané petrželky

Ze zelí vymačkáme šťávu, případně i propláchneme a vymačkáme. V kastrolu zahřejeme 3 lžíce oleje a 2 lžíce másla, přidáme kmín a nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme ji dosklovita za občasného míchání. Přidáme zelí, přilijeme víno, ochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka za občasného míchání. V případě nutnosti přidáme několik lžic vody nebo vína. 5 minut před koncem vaření zelí přidáme brusinky.

V pánvi zlehka osmažíme nasekaný česnek na 2 lžících oleje. Přidáme houby nakrájené na kousky, ochutíme je solí a pepřem a dusíme nebo smažíme je na mírném ohni doměkka za občasného míchání. Poté vmícháme 1 lžíci másla, případně i několik lžic vody, pak mouku, důkladně promícháme a chvilku provaříme. Vmícháme petrželku, vše přendáme do kastrolu se zelím a promícháme.

Podáváme, anebo použijeme jako náplň do slaných koláčů.

Adaptace původního receptu

kysane_zeli_s_houbami_a_brusinkami.jpg