Jdi na obsah Jdi na menu

Rumunské dušené zelí

1,5 kg bílého zelí, 3–4 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 velká červená paprika, 1 velká mrkev, 1 velké rajče, 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička cukru, 1 lžička sušené saturejky, 1–2 lžičky octa z červeného vína, 1 svazeček petrželky, sůl a černý pepř

Rozčtvrtíme zelí, odstraníme košťál a nakrájíme na kostičky nebo na proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Olej zahřejeme v silném hrnci a smažíme cibuli dosklovata. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, nahrubo nastrouhanou mrkev a dále několik minut smažíme. Přidáme na kostky nakrájené rajče, rajčatový protlak, sladkou papriku a cukr a mícháme asi 2 minuty. Přidáme saturejku. Začneme po částech přidávat zelí: vždy ho dobře promícháme, aby se pokrylo ostatními surovinami, a necháme ho několik minut vařit, dokud trochu nezavadne. Nakonec osolíme, znovu promícháme a pokud je potřeba, přidáme asi 50 ml vody. Přikryjeme hrnec a dusíme na mírném ohni asi 20 minut, mezitím ho několikrát promícháme. Poté odkryjeme hrnec a zelí vaříme doměkka a dokud se tekutina nevypaří. Zelí se může nakonec i trochu smažit. Dochutíme solí, pepřem a octem. Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s bílým chlebem, polentou nebo vařenými brambory.

Podle originálního receptu

rumunske_dusene_zeli.jpg