Jdi na obsah Jdi na menu

Toskánský jablečný koláč

Hrst rozinek, 50 ml likéru Marascchino, 4 jablka, hrst piniových oříšků, 100 g másla + na vymazání formy, 150 g cukru krystal, 3 vejce, 100 ml mléka, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce třtinového cukru

Rozinky zalijeme likérem a necháme je několik hodin marinovat. Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a smícháme s piniovými oříšky a rozinkami včetně likéru.

V míse vyšleháme máslo s cukrem, postupně všleháme vejce, mléko a citronovou kůru. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva, důkladně spojíme a těsto nalijeme do menší kulaté formy vymazané máslem. Na těsto navršíme jablečnou směs a vršek ještě zasypeme třtinovým cukrem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut. Míru upečení koláče vyzkoušíme špejlí.

toskansky_jablecny_kolac.jpg