Jdi na obsah Jdi na menu

Rybízový koláč se sněhem

těsto: 400 g hladké mouky, ½ kypřicího prášku, 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 3–4 žloutky
sníh: 3–4 bílky, 160 g moučkového cukru (v případě sladšího ovoce méně)
rybíz

Na vále vypracujeme těsto, čtvrtinu oddělíme a dáme do mrazáku, zbytek těsta dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vyválíme placku z těsta z ledničky a vložíme na plech, uděláme mírné okraje. Propícháme vidličkou a předpečeme na 150 °C dorůžova. Necháme mírně vychladnout. Poklademe osušeným rybízem, ale pouze v jedné vrstvě. Ušleháme z bílků sníh, vmícháme do něj cukr a rozetřeme na rybíz. Postrouháme nahrubo těstem z mrazáku. Pečeme na 150–180 °C asi 15 minut dorůžova, vypneme a necháme dojít v troubě.

rybizovy_kolac_se_snehem.jpg