Jdi na obsah Jdi na menu

Dýňový dort

Na těsto: 400 g hladké mouky, 4 lžíce olivového oleje, špetka soli, voda, olivový olej a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na náplň: 700 g dýně Hokkaido, 15 g sušených hub, 1 cibule, 2 vejce, 30 g másla, 100 g tučnějšího edamu nebo goudy, sůl, pepř

Houby namočíme do trochy horké vody. Vymažeme a vysypeme dortovou formu.

Prosijeme mouku na vál, přidáme sůl, olej a tolik vlažné vody, aby bylo možné vypracovat hebké, hladké a pružné těsto. Rozdělíme je na 6 dílů, zakryjeme mokrou a dobře vyždímanou utěrkou a necháme odležet.

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni nakrájenou na větší kousky, osmahneme, přidáme houby i s nálevem a dusíme, dokud se dýně nerozpadá. Ke konci odkryjeme pokličku, aby se přebytečná voda vypařila. Odstavíme z ohně, ještě trochu rozmačkáme dýni, vmícháme větší část najemno nastrouhaného sýra a vejce, dobře opepříme a osolíme.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Z jednoho dílu těsta vyválíme tenounký plát, ořízneme podle formy a přendáme do formy. Potřeme ho trochou oleje a rozetřeme na něj vrstvu z dýně. Postup opakujeme do spotřebování surovin. Pečeme 45 minut a zhruba v polovině pečení posypeme zbytkem sýra.

Dort podáváme vlažný nebo studený.

dynovy_dort.jpg