Jdi na obsah Jdi na menu

Galetka s rajčaty a cuketou

250 g polohrubé mouky (může být celozrnná), 130 g másla, 1 vejce, 1 lžička soli, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce sezamových semínek na ozdobu

Náplň: 1 vejce, 100 g ricotty, 150 ml zakysané smetany, 100 g strouhaného ementálu, 1 lžička soli, ¼ lžičky mletého pepře, 250 g rajčat, 150 g cukety, 3 snítky tymiánu, 1 lžička medu

Mouku osolíme, přidáme k ní studené máslo nakrájené na kostky a zapracujeme do mouky. Přidáme vejce a zakysanou smetanu a vypracujeme těsto. Vytvarujeme ho do koule, obalíme potravinovou fólií a necháme 30 minut vychladit.

Mezitím cuketu nakrájíme podélně na čtvrtky, ty na tenké plátky, prosolíme je a necháme odpočívat, dokud ji nebudeme potřebovat. V míse smícháme ricottu, zakysanou smetanu a větší část rozšlehaného vejce – trochu ho necháme na potření. Přidáme nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme. Rajčata nakrájíme na tenká kolečka.

Vychlazené těsto vyválíme, přendáme na plech na pečicí papír a rovnoměrně potřeme sýrovou náplní. Cuketu propláchneme a osušíme papírovým ubrouskem. Pak galetku rovnoměrně poklademe cuketou, rajčaty a snítkami tymiánu, přičemž necháme volný okraj o šířce asi 3 cm. Okraj těsta zahneme dovnitř, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Zakápneme medem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut při 200 ºC.

galetka_s_rajcaty_a_cuketou.jpg