Jdi na obsah Jdi na menu

Houbový koláč s rozmarýnem

Na těsto: 200 g hladké mouky, 100 g másla nakrájeného na kousky, 1 lžička soli, 4 lžíce studené vody

Na náplň: slunečnicový olej, (prorostlá slanina), čerstvé hřibovité houby nebo žampióny, vejce, česnek, strouhaný ementál, muškátový oříšek, tymián, sůl, pepř

Mouku s máslem propracujeme v robotu nebo ručně jako drobenku, přidejeme studenou vodu a rychle vše spojíme. Bochánek těsta dáme odpočinout do lednice minimálně na 30 minut. Troubu předehřejeme na 200 ºC. Těsto rozválíme na tenký plát, vyložíme jím formu, aby zůstaly okraje, a propícháme ho vidličkou. Dáme do trouby a 20 minut předpečeme.

Dáme rozehřát trochu oleje. (Osmahneme na něm slaninu nakrájenou na kostičky, až se rozvoní a pustí tuk.) Přidáme pokrájené houby a prolisovaný česnek a podusíme. Necháme trochu vychladnout, přidáme nastrouhaný sýr, jemně okořeníme muškátovým oříškem, tymiánem, solí a pepřem. Náplň nalijeme na korpus a pečeme 30–45 minut, dokud náplň nezpevní, nenabude a nezezlátne. Hotový koláč necháme vychladnout.

houbovy_kolac_s_rozmarynem.jpg