Jdi na obsah Jdi na menu

Lublinské cibuláče

Na těsto: 50 g čerstvého droždí nebo 15 g instantního, 1 lžíce cukru, 500 g hladké mouky, 1 šálek teplého mléka, 1 vejce, 2 lžičky soli, 60 g másla

Na posyp: 2 velké cibule, 3 lžíce máku, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje

Nejlepší je připravit cibuli den nebo dva před pečením cibuláčů. Cibuli nakrájíme na větší kostičky, povaříme ji 1–2 minuty ve vodě a scedíme. Za horka ji smícháme s mákem, solí a olejem. Pokud ji nebudeme potřebovat hned, rychle ji přemístíme do uzavíratelné nádoby, uzavřeme a po vychladnutí uložíme do ledničky.

Smícháme čerstvé droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a částí teplého mléka a necháme vykynout; instantní droždí smícháme s moukou. Máslo rozpustíme ve zbytku mléka. Do mouky přidáme sůl a vše smícháme. Vejce rozšleháme vidličkou a přidáme ke zbytku ingrediencí, přičemž 1 lžíci necháme na pomazání okrajů cibuláčů. Hněteme těsto, dokud se lepí na ruce, v případě potřeby přidáme trochu mouky. Necháme asi hodinu kynout.

Těsto přendáme na vál posypaný moukou a hněteme asi 1–2 minuty, pak ho rozdělíme na 14 částí. Každou část vyválíme nebo rozmáčkneme na silnější placku a přendáme na lehce vymaštěný plech. Okraje placek (případně celé) potřeme zbylým vejcem. Na placky rozložíme cibuli s mákem a necháme asi půl hodiny kynout. Pečeme asi 20 minut při 180 ºC dozlatova.

Překlad původního receptu

lublinske_cibulace.jpg