Jdi na obsah Jdi na menu

Sýrový koláč

Na těsto: 200 g hladké mouky, 80 g másla, 1 vejce, sůl, máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Na náplň: 200 g smetany, 1 vejce, 300 g různých druhů sýra, muškátový oříšek, sůl, pepř

Rukama smícháme mouku s máslem, přidáme vejce a trochu soli. Dobře propracujeme, takže by nakonec mělo vzniknout pevné homogenní těsto. To pak 30 minut necháme přikryté odležet v lednici. Z těsta vyválíme plát o síle 3 mm a vyložíme jím vymazanou a vysypanou formu.

Na náplň nakrájíme nebo nastrouháme sýry a vytvoříme z nich vrstvu na těstě. Rozšleháme smetanu s vejcem a ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Směs nalijeme na sýry a pečeme 30–40 minut v troubě vyhřáté na 180 ºC. Podáváme vlažné.

syrovy_kolac.jpg