Jdi na obsah Jdi na menu

Měkké perníčky podle Zuzky

400 g hladké špaldové mouky, 100 g tmavého cukru, 2 lžíce medu, 5 lžic másla, 2 vejce, 1 prášek do pečiva (bez fosfátů), 1 lžička umletého koření (1 díl badyánu, 1 díl nového koření, 1 díl skořice, 1 díl fenyklu, 2 díly anýzu, 2 díly hřebíčku)

Suroviny zpracujeme v těsto (je-li drobivé, přidáme trochu mléka nebo vody), vytvarujeme do silného válce, zabalíme do fólie a dáme do chladu odpočinout. Vyválíme plát 3–4 mm silný, vykrájíme tvary a upečeme na vymaštěném plechu. Vprostřed pečení pomažeme žloutkem rozředěným s trochou vody nebo mléka a případně s kakaem (na perníčkách namazaných před pečením by se udělaly puchýře).

Na polevu dvakrát prosijeme asi 140 g práškového cukru a utřeme dohladka s 1 bílkem. Je-li poleva hustá, zředíme ji pár kapkami citronové šťávy.