Bourguignon z řepy
5 středních červených řep, 3 mrkve, 6 stonků řapíkatého celeru, 3 velké červené cibule, 5 stroužků česneku, 250 g krémových žampionů, olivový olej, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček zeleného pepře, 1 lžíce cukru, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 300 ml červeného vína, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml rajčatové passaty, sůl, pepř, 80 g nakládaných cibulek, 1 snítka hladkolisté petrželky
Řepu a mrkev oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Řapíkatý celer zbavte listů, bílých konců, omyjte a vytáhněte z něj řapíky - tvrdé nitky. Poté ho nakrájejte na stejně velké kousky jako mrkev a řepu. Cibuli nakrájejte na měsíčky, česnek oloupejte a plochou stranou nože rozmáčkněte, poté nasekejte. Žampiony očistěte a přepulte.
V kastrolu rozehřejte olivový olej, přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a chvilku restujte. Poté vhoďte mrkev, řapíkatý celer, řepu a restujte na středním plameni 5 minut. Orestovanou zeleninu posypte cukrem, přidejte cibuli, česnek, promíchejte a restujte ještě dalších 5 minut. Dochuťte rozmarýnem, tymiánem a zalijte červeným vínem. Povařte 5-10 minut a poté přimíchejte passatu a zeleninový vývar. Osolte, opepřete a přiklopené duste 20-30 minut. Přidejte žampiony, scezené cibulky a bez pokličky vařte ještě 10 minut. Směs občas promíchejte.
Na závěr přidejte nasekanou petrželku, vylovte bobkové listy a podávejte s přílohou dle vlastního výběru.