Jdi na obsah Jdi na menu

Makrela plněná bramborem a bylinkami

2 ks makrely po 400 g, 3 brambory, bazalka, hladkolistá petrželka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce strouhanky, olivový olej extra panenský, citronová šťáva, sůl, pepř

Makrely omyjeme, nařízneme jim hřbet a vykucháme (to znamená opačně, než je zvykem, břicho necháme v celku, aby vznikla kapsa). Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce, ne úplně do měkka, protože se budou péct ještě v troubě. Oloupeme je, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.

Bazalku a petrželku nasekáme najemno spolu s cibulkou a česnekem. Vše promícháme s bramborami a pokapeme olivovým olejem. Touto směsí naplníme ryby.

Makrely svážeme provázkem, dáme do pekáčku, zasypeme strouhankou, pokapeme olejem a citronovou šťávou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 st. C asi 20-25 minut.