Jdi na obsah Jdi na menu

Rýžový pudink

800 ml mléka, 60 g másla, 200 g rýže Arborio, 140 g cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 50 g mandlí, 1 lžíce rumu, 5 vajec, 200 g marmelády s lesními plody, sůl

V kastrolu ohřejeme mléko, přidáme do něj 40 g másla a špetku soli. Přisypeme rýži a necháme pomalu vařit, aby se úplně nasákla mlékem. Poté vmícháme cukr, citronovou kůru a jemně namleté mandle. Přidáme rum, sejmeme z ohně, postupně vmícháme žloutky a necháme vystydnout.

Bílky vyšleháme do hustého sněhu a opatrně promícháme s rýží. Zapékací formičky vymažeme zbylým máslem a naplníme je rýží. Vložíme je do pekáče s horkou vodou a pečeme v troubě předehřáté na 180 st. C asi 30 minut, do zezlátnutí.

Pudink necháme vystydnout a podáváme s ohřátou marmeládou dochucenou kapkou rumu.