Špenátová polévka
2 lžíce olivového oleje + na dokončení, 1 větší cibule, nasekaná najemno, 1 fenykl, nakrájený nadrobno, 4 stroužky česneku, 450 g špenátu (čerstvý nebo listový mražený), 2 brambory varného typu B, nakrájené na malé kostky, 1 l kuřecího vývaru, 50 g parmazánu, nastrouhaného, sůl a pepř, výhonky na ozdobu
Na olivovém oleji orestujeme dozlatova cibuli. Přidáme nasekaný česnek a fenykl. Směs krátce orestujeme, vmícháme špenát a brambory, měly by být nakrájené na podobně velké kousky.
Polévkový základ zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Přivedeme ho k varu, snížíme teplotu na střední a vaříme do změknutí brambor. Poté přidáme parmazán a vše rozmixujeme dohladka. Ozdobíme výhonky a zakapeme olejem.
TIP: Polévku lze zjemnit 33% smetanou, parmazán nahradit pikantnější gorgonzolou.