Jdi na obsah Jdi na menu

Kulajda

350 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených), 6 brambor, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, kmín, ¼ l zakysané smetany, ½ l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, příp. 1 kostka houbového bujónu, 3 lžíce octa, 4 vejce, hrst čerstvého kopru

Pokud máme sušené houby, předem je na několik hodin namočíme. Brambory očistíme, nakrájíme na kostky a dáme vařit s kořením, bujónem a nakrájenými houbami do osolené vody. Když se vaří, přidáme mouku rozkvedlanou v části mléka a dobře rozmícháme. Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu rozkvedlanou ve zbytku mléka a pomalu přivedeme k varu. Přidáme ocet a dochutíme. Do polévky rozklepneme vejce, rozbijeme jim žloutky a za mírného zahřívání necháme srazit – nevaříme. Po sundání s ohně přidáme drobně nasekaný kopr.

kulajda.jpg