Jdi na obsah Jdi na menu

Polévka ze sušených hub

70 g sušených hřibovitých hub, 1,5 l houbového nebo zeleninového vývaru, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 2 brambory, po lžičce tymiánu, saturjeky a majoránky, sůl, pepř, svazek petrželky, 250 ml smetany, k podávání opečený chléb

Sušené houby zalijeme vývarem a necháme přes noc máčet. Olej nalijeme do většího hrnce a orestujeme na něm nakrájenou cibuli. Poté přidáme oloupanou a nastrouhanou mrkev a smažíme ji asi 2 minuty. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a bylinky. Co chvíli zamícháme a ještě minutu smažíme. Přidáme namočené houby i s vývarem a přivedeme k varu. Pak ochutíme solí a pepřem, snížíme teplotu a přikryté vaříme asi 20 minut, dokud ingredience nezměknou. Odstavíme z ohně a promícháme se smetanou a otrhanými petrželkovými listy. Podáváme s krutony (chléb nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech a sušíme v troubě předehřáté na 160 ºC dokřupava).

Překlad původního receptu

ze_susenych_hub.jpg