Jdi na obsah Jdi na menu

Žurek

Zákvas: do vypařeného hrnku nebo sklenice nasypeme 1 skleničku žitné mouky, vlijeme 2 skleničky teplé převařené vody a důkladně rozmícháme. Překryjeme gázou a necháme na teplém místě kvasit 3–5 dní a 1–2x denně mícháme. Když je hotový, má příjemnou a výrazně kyselou vůni. V ledničce pak vydrží až dva týdny.

V kastrolu dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájenou slaninu nebo klobásu, a/nebo mrkev a petržel. Zalijeme vývarem, můžeme přidat na kostky nakrájené brambory, přidáme bobkový list, nové koření a povaříme. Vlijeme zákvas, přidáme rozetřený česnek, trochu křenu, větší množství rozetřené majoránky, dochutíme solí a pepřem a povaříme. Nakonec můžeme vmíchat několik lžic šlehačky nebo zakysané smetany. Podáváme s rozkrojeným vejcem natvrdo.

zurek.jpg