Jdi na obsah Jdi na menu

Čočková polévka s rajčaty

3 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 2 střední mrkve, 1–2 stonky řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 1 velký brambor, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 čajové lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, 1 lžička kari koření, 1 lžička soli, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1 konzerva nakrájených rajčat, ¾ šálku hnědé nebo zelené čočky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, nasekaná petrželka

V hrnci rozehřejeme olej. Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Restujeme za častého míchání po 5–7 minut. Přidáme prolisovaný česnek a nadrobno nakrájené brambory. Restujeme další 3 minuty. Přidáme římský kmín, bazalku, oregano, kari, sůl a pepř. Restujeme další 2 minuty. Přidáme rajčatový protlak a konzervu rajčat. Promícháme a přidáme propláchnutou čočku, zeleninový vývar a bobkové listy. Přivedeme polévku k varu. Pokud se na polévce tvoří pěna, sbíráme ji lžící. Vaříme na střední teplotu částečně zakrytou 25–30 minut, dokud čočka není měkká, ale pevná. Nakonec případně dosolíme a dopepříme a vmícháme petrželku. Podáváme horké, připadně posypané strouhaným parmezánem.

cockova_polevka_s_rajcaty.jpg