Jdi na obsah Jdi na menu

Polévka z půleného hrachu

2 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 1 šálek řapíkatého celeru, 2 šálky mrkve, 2 šálky sušeného půleného žlutého hrachu, 3 šálky brambory, 4 šálky zeleninového vývaru, 4 šálky vody, 3 bobkové listy, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého černého pepře

Hrách necháme několik hodin nabobtnat ve vodě. V hrnci na středním ohni na oleji 5 minut smažíme nadrobno nakrájenou cibuli a celer a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme kurkumu a smažíme další 3 minuty. Přidáme slitý hrách, vývar a vodu, sůl, pepř a bobkové listy. Promícháme a zakryté vaříme asi 20 minut za občasného míchání, dokud se hrách nezačne rozpadat. V případě potřeby přiléváme horkou vodu. Přidáme na drobno nakrájené brambory a v polévce je uvaříme. Polévku promícháme a před podáváním ji necháme 5 minut odpočinout.

Podle původního receptu

z_puleneho_hrachu.jpg