Jdi na obsah Jdi na menu

Středomořská polévka z bílých fazolí

600 g uvařených bílých fazolí, 1 středně velká cibule, 1 stonek celeru, 1 velká mrkev, 2 stroužky česneku nasekané, 200 g mraženého špenátu (volitelně), 2 středně velké brambory, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatové pasty nebo 1 lžička sladké papriky, 80 ml bílého vína, 1 větvička rozmarýnu, 1 l zeleninového vývaru, sůl a černý pepř podle chuti

Ve velkém hrnci na středním ohni zahřejeme olivový olej. Když je rozpálený, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Smažíme asi 5 minut za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nebude průsvitná. Přidáme nasekaný česnek, fazole, rajčatový protlak nebo papriku, na kostičky nakrájené brambory a rozmarýn. Mícháme další minutu. Přilijeme víno, promícháme a vaříme další minutu. Přidáme mražený špenát, zeleninový vývar a špetku soli a pepře. Přivedeme k varu, poté nádobu přikryjeme a na mírném ohni vaříme 15 minut. Když jsou brambory měkké a polévka je hustá a krémová, odstavíme hrnec a vyndáme rozmarýn. Dochutíme solí a pepřem. Můžeme podávat posypané čerstvě strouhaným parmazánem.

stredomorska_polevka_z_bilych_fazoli.jpg