Jdi na obsah Jdi na menu

Červený baršč

1 kg červené řepy, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 2 zrnka pepře, 3 sklenice převařené a zchlazené vody, 1 polévková lžíce soli

1½ l vody, 3 mrkve, 1 petržel, ½ pórku, 1 cibule, 3 snítky petrželky, 2 lžičky sušené majoránky, 2 stroužky česneku, 1½ sklenice jablečné šťávy, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžička cukru, 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje, asi 2 čajové lžičky soli

Opláchneme řepu a oloupeme ji. Nakrájíme ji na kousky a napěchujeme ji s česnekem, bobkovým listem a pepřem do vypařené nádoby. Přelijeme vodou s rozpuštěnou solí tak, aby řepa byla zcela ponořena. Jemně poklepeme nádobou, abychom se zbavili vzduchových bublin. Přikryjeme nádobu a necháme ji několik dní (obvykle 5–7) při pokojové teplotě, dokud nezačne fermentace (nahoře bude pěna).

Pokud kysanou řepu nepotřebujeme hned, umístíme nádobu do lednice (0–10 °C). Vydrží tam několik týdnů. Před použitím sebereme pěnu.

Studenou vodu nalijeme do hrnce, přidáme mrkev a petržel nakrájené na kusy, oloupanou cibuli, pór a petrželovou nať. Přivedeme k varu, snížíme teplotu na minimum a vaříme přikryté asi 45 minut na co nejmenší teplotu. Poté vyhodíme zeleninu z vývaru a přidáme kysanou červenou řepu se šťávou. Přidáme majoránku, oloupaný a nasekaný česnek, jablečnou šťávu, pepř, cukr, olivový olej a sůl podle chuti. Promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Polévku pak zahříváme asi půl hodiny těsně pod bodem varu. Přecedíme do čistého hrnce a podáváme s vložkou.

S fazolemi a sušenými houbami

250 g bílých fazolí, 40 g sušených hub, příp. kopr

Fazole přes noc namočíme, vyměníme vodu a uvaříme je doměkka. Houby zalijeme 2 sklenicemi vody, necháme hodinu namočené a pak je uvaříme. Houby i s vývarem vlijeme do polévky. Vařené fazole dáme na talíř a zalijeme polévkou.

cerveny_barsc.jpg