Jdi na obsah Jdi na menu

Dýňová polévka se zakysanou smetanou

400 g dýně, 200 g brambor, 1 pórek, olivový olej, 2 větvičky rozmarýnu, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g zakysané smetany, plátkované mandle, ocet balsamico, sůl, pepř

Dýni rozpůlíme, zabavíme semínek a příp. oloupeme. Nakrájíme ji na kostičky, stejně jako oloupané brambory. V pánvi na oleji orestujeme najemno nasekaný pórek, přidáme dýni i brambory a necháme chvilku restovat. Poté zalijeme horkým vývarem, vsypeme nasekaný rozmarýn a vaříme do změknutí brambor i dýně.

Plátky mandlí orestujeme na suché pánvi.

Polévku rozmixujeme do hladkého krému a dochutíme solí a pepřem. Nalijeme do talířů, ozdobíme zakysanou smetanou, posypeme orestovanými mandlemi a zakápneme balsamikovým octem.

dynova_polevka_se_zakysanou_smetanou.jpg