Jdi na obsah Jdi na menu

Italská cuketová polévka

60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, hrst nasekaných bazalkových lístků, mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg menších cuket, 750 ml zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání, osmažený bílý chléb

Neoloupané cukety rozkrájíme podélně na čtvrtky a pak nakrájíme na asi 7mm plátky. Na středním plameni rozehřejeme ve velkém hrnci olivový olej. Smažíme na něm nasekaný česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepříme, zalijeme vývarem a vaříme 8 minut. Potom sejmeme z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujeme dohladka. Rozmixovanou směs vrátíme do hrnce a vmícháme smetanu, petrželku a parmazán. Osolíme podle chuti. Při podávání polévku ozdobíme bazalkou a posypeme parmazánem. Zvlášť podáváme osmažený chléb.

italska_cuketova_polevka.jpg