Jdi na obsah Jdi na menu

Krémová polévka z pečeného květáku

1 květák, extra panenský olivový olej, sůl, pepř, 1 malá cibule, 2–3 stroužky česneku, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky mletého sumaku, ¼ lžičky mleté kurkumy, 3 šálky zeleninového vývaru, 1 kelímek smetany na vaření, limetková šťáva, hrst nakrájeného čerstvého kopru

Předehřejeme troubu na 200 °C. Rozebraný květák rozložíme na plech, posypeme solí a pepřem a pokapeme olejem. Rovnoměrně rozprostřeme a pečeme asi 40 minut, dokud nebude květák měkký a místy hnědý.

Ve velkém hrnci rozpálíme 2 lžíce olivového oleje. Přidáme nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji necháme zesklovatět. Přidáme nasekaný česnek a koření. Několik sekund mícháme, dokud se vše nerozvoní. Přidáme ¾ pečeného květáku a promícháme, aby se květák dobře obalil kořením, poté přidáme zeleninový vývar. Přivedeme k varu, snížíme oheň a necháme 5 minut částečně zakryté vařit. Rozmixujeme do hladkosti dle libosti. Vrátíme na plotýnku, vmícháme smetanu, limetkovou šťávu a zbytek květáku a krátce povaříme. Podle chuti dosolíme a nakonec vmícháme nasekaný kopr. Podáváme horké.

kremova_polevka_z_peceneho_kvetaku.jpg