Jdi na obsah Jdi na menu

Z pečené dýně a jablek

450 g dýně, 1 větší zelené jablko, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl, ¼ čajové lžičky kajenské papriky, zeleninový vývar podle potřeby, sůl podle chuti

Na ozdobu: semínka granátového jablka, dýňová semínka, čerstvá petrželka jemně nasekaná, čerstvě mletý černý pepř

Předehřejeme troubu na 200° C. Na plech položíme papír na pečení. Dýni přepůlíme a semena vyjmeme. Poté dýni překrojíme na čtvrtky a dáme řezem nahoru na plech. Přidáme přepůlenou cibuli (nemusí být oloupaná). Zastříkneme olivovým olejem a posolíme. Pečeme 20 minut, poté přidáme česnek (možno ve slupce) a rozčtvrcené jablko zbavené semen. Dýni můžeme obrátit a pečeme dalších 20 minut nebo doměkka. Lžičkou vyškrabeme z dýně dužinu (jen Hokkaido použijeme celé), přendáme ji do mixéru spolu s jablky, cibulí a česnekem (odstraníme slupky), kajenskou paprikou, zeleninovým vývarem a solí. Směs mixujeme na vysoké otáčky dohladka a podle potřeby přiléváme zeleninový vývar. Dochutíme, ozdobíme a podáváme.

z_pecene_dyne_a_jablek.jpg