Jdi na obsah Jdi na menu

Marocký salát s mrkví a čočkou

200 g suché drobnozrnné čočky, 6 středních mrkví, 1 ½ lžíce olivového oleje, 1 střední šalotka, 2 velké stroužky česneku, hrst pistácií, hrst rozinek, 3 lžíce natě koriandru, 3 lžíce petrželky

Zálivka: ½ šálku olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce sirupu (datlového apod.), 1 lžička uzené papriky, ¾ lžičky kurkumy, ¾ lžičky soli, ½ lžičky mletého římského kmínu, ¼ lžičky skořice, špetka chili

Čočku propláchneme, namočíme a uvaříme podle pokynů na balení. Předehřejeme troubu na 190 ºC. V misce smícháme přísady na zálivku. Umyjeme mrkev a nakrájíme našikmo na stejně velké kousky. Rozložíme na pečicí papír na plech, pokapeme 2 lžícemi zálivky a pečeme 20–25 minut. V polovině pečení promícháme.

V pánvi rozehřejeme olivový olej a šalotku nakrájenou nadrobno. Za občasného míchání restujeme 5 minut, poté přidáme prolisovaný česnek a rozinky a ještě několik minut restujeme.

V míse smícháme vařenou čočku, šalotku + česnek + rozinky, pečenou mrkev, pistácie, nasekaný koriandr a petrželku a zbývající zálivku. Dobře promícháme a podáváme teplé nebo studené.

Překlad původního receptu

marocky_salat_s_mrkvi_a_cockou.jpg