Jiné
Příspěvky
Čínská rybí polévka
Namočíme hrst sušených hub šiitake. Na horkém oleji osmahneme 1 nakrájenou cibuli, přidáme hrst mraženého hrášku, bambusové výhonky z konzervy, 3 lžíce sójové omáčky, 2 rozdrcené chilli papričky, zalijeme asi 1 l vývaru a uvedeme do varu. Přidáme 300 g tresky a 1 brambor nakrájený na kostky, pokrájené šiitake i s nálevem a vaříme doměkka. Nakonec přidáme hrst nakrájeného čerstvého koriandru nebo listové petržele.
Žampionový krém
1 l houbového vývaru, 150 g žampionů, 50 g másla, 50 g hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, hustá smetana, pažitka…
Žurek
Zákvas: do vypařeného hrnku nebo sklenice nasypeme 1 skleničku žitné mouky, vlijeme 2 skleničky teplé převařené vody a důkladně rozmícháme. Překryjeme gázou a necháme na teplém místě kvasit 3-5 dní a 1-2x denně mícháme. Když je hotový, má příjemnou a výrazně kyselou vůni. V ledničce pak vydrží až dva týdny…
Pohanková polévka s houbami
100 g pohanky, 3 brambory, 1 cibule, hrst nakrájených čerstvých nebo 10 g sušených hub, 2 kostky bujónu, 30 g oleje, špetka kmínu, ½ lžičky sladké papriky, petrželka nebo jiné čerstvé naťové koření, 1 stroužek česneku, sůl…
Hořčičná polévka
¾ l zeleninového vývaru, 30 g hladké mouky, 40 g nastrouhaného sýra, 1 cibule, 2 lžíce ostré hořčice, olej, čerstvě mletý pepř, sůl, zelená petrželka na ozdobení, osmažená houska…
Pálivá krevetová polévka
V 1 l vývaru přivedeme k varu 2 nakrájené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 1 lžičku zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky a 2 lžíce cukru. Přidáme 2 nakrájené mrkve a 3 nakrájené brambory. Po 10 minutách přidáme 4 přepůlená rajčátka a 200 g vyloupaných krevet. Uvaříme doměkka, přidáme skleničku nakládaných kukuřiček s nálevem a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájený svazek koriandru.
Halászlé
Do hrnce dáme kusy různých druhů očištěných ryb, mezi kterými nesmí chybět kapr, včetně vnitřností, hlav a ocasů. Zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list, přivedeme k varu a pomalu vaříme. Sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, můžeme přidat trochu papriky, mrkve, česneku, petržele a/nebo rajčat a vaříme doměkka. Ryby a případně hezké kousky zeleniny vyjmeme. Přidáme velké množství sladké mleté papriky a trochu štiplavé, aby jídlo bylo mírně štiplavé, osolíme a/nebo přidáme bujón v kostce, můžeme přidat i červené víno, černý pepř a nové koření. Ještě povaříme. Z rybích kusů mezitím obereme maso, hezké kousky odložíme a zbytek masa vrátíme do vývaru a vývar propasírujeme nebo rozmixujeme. Nakonec vložíme hezké kousky ryb a zeleniny. Podáváme s čerstvým bílým chlebem a příp. vínem jako hlavní jídlo.
Tyrolská polévka
200–250 g starších rohlíků, 100 ml mléka, 2 cibule, 3 lžíce másla, hrst nasekané pažitky, hrst nasekané majoránky, 1 vejce, 50 g hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1,5 l vývaru…
Hladká Ančka
500 g brambor, 3 vejce, 2 cibule, 1 lžička mletého kmínu, 1 l mléka, hladká mouka, sůl, ocet, cukr, hladkolistá petrželka…
Finská
V misce utřeme nivu se sladkou smetanou. Na talíř vložíme lžíci sýrové směsi a zalijeme horkým vývarem. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme s osmaženým chlebem.
Česnečka
V zeleninovém vývaru s drceným kmínem vaříme nadrobno nakrájené brambory. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek a majoránku.
Krémová česnečka
50 g másla, 4 stroužky česneku, 2 cibule nakrájené na kostičky, 250 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, ½ l mléka, ½ l drůbežího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, bylinky na ozdobu...
Falešná dršťková z ovesných vloček
200 g jemných ovesných vloček, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 4 kostky zeleninového bujónu, sůl, mletá paprika, majoránka…
Thajská kokosová
1 lžíce polévkové pasty Tom Yum nebo červené kari, 2 lžíce oleje, 2 lžičky sušeného galgánu, 1 lžíce sušené citronové trávy, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce rybí omáčky, 100 g krevet, 1 malá cibule, 1 menší rajče, 100 g hub Shiitake nebo hlívy, 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru, 3 lžíce kokosového krému, limetková šťáva, hrst čerstvého koriandru...
Chlebová s houbami
Dáme namočit sušené houby. Zpěníme na tuku cibulku, přidáme kousky chleba, zalijeme vývarem a přidáme kmín. Povaříme a chleba rozkvedláme či rozmixujeme a příp. vsypeme brambory nakrájené na kostky. Přidáme houby i s vodou, ve které se máčely. Vaříme doměkka a nakonec do polévky rozklepneme vejce a polévku posypeme pažitkou.