Bramborové
Příspěvky
Krémová bramboračka
2 lžíce másla, 4 střední brambory, 1 cibule, 200 g kořenové zeleniny, 1,25 l vařící vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 1 hrst čerstvé petrželové natě, 2 stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, hrst hrášku...
Krémová polévka z bramborové kaše
Na másle a/nebo oleji pomalu smažíme rozdrcený stroužek česneku. Po dvou minutách přisypeme na drobno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme trochu sušeného tymiánu a promícháme. Přidáme bramborovou kaši a vývar a dobře rozmícháme. Osolíme a opepříme. Polévku za občasného zamíchámí prohříváme asi 10 minut. Nakonec polévku rozmixujeme. Podáváme případně s opečenými kostičkami chleba.
Krémová bramborová polévka s pórkem
1 malý pór, 15 g másla, 500 g brambor, sůl, pepř, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 150 ml smetany na vaření...
Bramborová se zakysanou smetanou
Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky, osmahneme, přisypeme mletou sladkou papriku a ještě osmahneme. Přilijeme vodu, přidáme zeleninový bujón v kostkách, bobkový list, přisolíme a uvaříme. Ke konci varu vmícháme závrtku ze zakysané smetany, trochy vody a hladké mouky.
Smetanová bramborová polévka s hráškem
700 ml zeleninového vývaru, 250 g brambor, 200 g mraženého hrášku, 100 g žampionů, 200 ml smetany, 2 lžíce oleje, 2 lžičky polohrubé mouky, mletý pepř, sůl, 1 lžíce kopru…
Bramborová polévka s těstovinami
Na oleji osmahneme 2 cibule a 350 g brambor nakrájených na kostičky. Přilijeme ½ l zeleninového vývaru, 1 sklenici mléka, po 8 minutách přidáme 100 g malých těstovin (flíčky apod.) a uvaříme do měkka. Dosolíme, opepříme, posypeme nakrájenou petrželkou a bazalkou a případně dochutíme strouhaným parmazánem.
Pikantní bramborová polévka
1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 350 g brambor, 1 vrchovatá lžička mletého koriandru, 1 vrchovatá lžička mletého kmínu, 1 chilli paprička, 150 g mraženého hrášku, 1 l zeleninového vývaru, 1 kelímek bílého jogurtu, petrželka...
Zelňačka
Brambory povaříme s drceným nebo mletým kmínem a zeleninovým bujónem. Přidáme kysané zelí a uvaříme. Přidáme závrtku ze smetany a mouky a ještě necháme přejít varem.
Bramborová polévka
Na másle osmahneme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Přidáme hladkou mouku, po chvíli zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme bujónovou kostku, kmín, brambory nakrájené na kostky nebo plátky, případně houby a vaříme. V průběhu varu přidáme prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželí nebo pažitkou.
Savojská bramborová
Na másle zpěníme cibulku. Přidáme nastrouhané mrkve a mícháme, dokud se nerozvoní. Přidáme trochu hladké mouky, krátce osmažíme a zalijeme vodou. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, osolíme, okořeníme majoránkou a mletým kmínem a uvaříme. Na závěr přidáme trošku muškátového oříšku.
Kulajda
350 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených), 6 brambor, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, kmín, ¼ l zakysané smetany, ½ l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, příp. 1 kostka houbového bujónu, 3 lžíce octa, 4 vejce, hrst čerstvého kopru...