Polévky
Příspěvky
Mrkvová s pomerančem
250 g mrkve, 1 lžíce másla, mouka, 40 g cukru, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, šťáva z jednoho pomeranče, stroužek česneku, pepř, sůl, kuřecí vývar, smetana...
Pastináková
750 g pastináku, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička semen koriandru, 1 lžička mletého kmínu, ½ lžičky hořčičných semen, ½ lžičky kurkumy, 4 lžíce oleje nebo másla, 1 l zeleninového vývaru...
Kapustová krémová
250 g kapusty, 1 cibule, 1 mrkev, 1 malý celer, 350 g brambor, 2 stroužky česneku, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, pepř, sůl, kmín...
Z fazolkových lusků
Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené fazolky a osmahneme. Zalijeme vývarem, vložíme brambory, přidáme pepř a bobkový list a uvaříme do poloměkka. Vmícháme závrtku ze zakysané smetany a mouky a dovaříme. Můžeme dochutit cukrem a octem.
Kapustová s těstovinami
Očištěnou kapustu nakrájíme na čtverečky, mrkev na nudličky anebo ji nastrouháme nahrubo, česnek na plátky, vsypeme do vývaru a vaříme. Asi za 5 minut zavaříme těstoviny a uvaříme doměkka.
Mangoldová / špenátová se smetanou
Na másle lehce osmahneme cibuli a česnek. Přidáme pokrájené čepele mangoldu či špenát, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme. Rozmixujeme. Vlijeme závrtku ze smetany a trochy mouky a povaříme. Nakonec přidáme muškátový květ, pepř, dosolíme a podáváme s osmaženým pečivem.
Z nakládaných paprik
1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 250 g nakládaných paprik, 2 malé konzervy rajského protlaku, 250 ml mléka, 2 kostky bujónu, 50 g balkánského sýra, oregano, pepř...
Dýňová se smetanou
Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou dýni, krátce osmahneme, zalijeme vodou, vhodíme zeleninový bujón, okořeníme bílým pepřem a muškátovým ořechem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, přidáme smetanu na vaření a ještě prohřejeme.
Savojská bramborová
Na másle zpěníme cibulku. Přidáme nastrouhané mrkve a mícháme, dokud se nerozvoní. Přidáme trochu hladké mouky, krátce osmažíme a zalijeme vodou. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, osolíme, okořeníme majoránkou a mletým kmínem a uvaříme. Na závěr přidáme trošku muškátového oříšku.
Pórková se sýrem
Pórek nakrájený na tenká kolečka orestujeme na oleji nebo másle, zasypeme trochou mouky a ještě chvíli smažíme. Zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón, sůl a muškátový oříšek, vložíme tavený sýr a povaříme. Podáváme s osmaženými kostičkami pečiva.
Brokolicová krémová
500 g brokolice, 200 g brambor, 200 g smetany na vaření, asi 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškátový oříšek…
Salátová
Na oleji dorůžova osmahneme cibulku. Zalijeme vodou, přidáme masox, bobkový list a mletý pepř. Přivedeme k varu, přidáme závrtku ze zakysané smetany a mouky a povaříme. Podle chuti přidáme ocet a sůl a na talířích posypeme nakrájeným hlávkovým salátem.
Z mangoldu
Ve vodě s bujónem vaříme pokrájené brambory a řapíky mangoldu. Přidáme máslovou jíšku, čepele mangoldu nakrájené na tenké proužky a prolisovaný česnek a ještě povaříme.
Kari polévka Mulligatawny
Na másle zpěníme 1 nakrájenou cibuli, 1 oloupané jablko, 1 papriku, stonek řapíkatého celeru, 1 mrkev a 4 rozdrcené stroužky česneku. Zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky, ochutíme kari, zázvorem, skořicí, kurkumou a 1 bobkovým listem, přilijeme ¾ l vývaru, přidáme 200 g cizrny, 200 g loupaných rajčat a vaříme asi 20 minut. Nakonec vmícháme 1 bílý jogurt.
Chlebová s houbami
Dáme namočit sušené houby. Zpěníme na tuku cibulku, přidáme kousky chleba, zalijeme vývarem a přidáme kmín. Povaříme a chleba rozkvedláme či rozmixujeme a příp. vsypeme brambory nakrájené na kostky. Přidáme houby i s vodou, ve které se máčely. Vaříme doměkka a nakonec do polévky rozklepneme vejce a polévku posypeme pažitkou.