Jdi na obsah Jdi na menu

Polévky

Příspěvky

Kulajda

350 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených), 6 brambor, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, kmín, ¼ l zakysané smetany, ½ l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, příp. 1 kostka houbového bujónu, 3 lžíce octa, 4 vejce, hrst čerstvého kopru...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Bramborové

Vločková česnečka

Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme ovesné vločky a lehce je opražíme. Do směsi rozklepneme vejce, osolíme a umícháme smaženici. Zalijeme ji vývarem, ochutíme česnekem, pepřem a majoránkou a uvaříme doměkka. Ozdobíme pažitkou nebo petrželí.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Česnekovo-sýrová krémová

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme trochu mouky a usmažíme cibulovou jíšku. Zalijeme ji vodou, přidáme zeleninový bujón a na kostičky rozkrájený brambor a přivedeme k varu. Přidáme tavený sýr a vaříme. Ke konci přidáme mléko nebo smetanu a prolisovaný česnek a ještě necháme přejít varem. Podáváme s osmaženou houskou.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Řecká s jogurtem

90 g balkánského sýra, 5 stroužků česneku, 125 g dobrého jogurtu, 1,5 dl zeleninového vývaru, 1 lžíce mouky, 2 vejce, bobkový list, kuličkový pepř, tymián, sůl...

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Sójová dršťková

Podle návodu uvaříme sójovou drť v osolené vodě. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova, zaprášíme mletou paprikou a moukou, krátce osmahneme a zalijeme zeleninovým bujónem. Uvedeme do varu a přidáme kmín, trošku pepře, česnek, sójovou drť a nakonec majoránku. Můžeme dochutit polévkovým kořením nebo sójovou omáčkou.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Dánská rybí

125 g hrachu, 250 g mořských ryb, 2 cibule, 2 mrkve, ½ malého celeru, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce másla, kostka bujónu, pepř, petrželka, opečená veka, sůl…

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Minestrone

Zeleninu (brambory, cukety nebo jiná dýně, mrkev, řapíkatý celer, hrášek, špenát nebo mangold, rajčata, fazolkové lusky, pór, červená cibule, brokolice, kapusta, květák) očistíme, nakrájíme a osmahneme na olivovém oleji s rozdrceným česnekem. Zalijeme vínem, přilijeme vývar, přidáme bobkový list, dosolíme a uvaříme doměkka. Nakonec ochutíme strouhaným parmazánem a posypeme petrželkou a/nebo bazalkou. Brambory můžeme nahradit těstovinami.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Čínská s pórem, žampiony, pekingským zelím a nudlemi

Necháme rozvonět nakrájený pór na oleji, přidáme k němu žampiony (čerstvé nebo z konzervy), krátce osmahneme, zalijeme horkou vodou, přidáme na proužky nakrájené pekingské zelí, bujón a kmín a povaříme. Po chvíli přidáme rýžové nudle a wei-su a ještě chvilku povaříme.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová

Nakrájenou kapustu uvaříme v zeleninovém vývaru, do něj pak rozmícháme tmavší cibulovou jíšku, kmín a rozetřený česnek. Necháme provařit.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Bramborovo-cuketový krém

2 cukety, 3 střední brambory, 1 cibule, 5 lžic zakysané smetany, máslo, ¾ l vody, bujón, pepř, muškátový oříšek nebo kopr, sůl

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

S drožďovými knedlíčky

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme na tuku zesklovatět, rozpustíme v ní nadrobené droždí a počkáme, až se začne oddělovat od tuku. Sejmeme z ohně a přidáme vejce a strouhanku a okořeníme solí, pepřem a majoránkou. Na tuku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme bujónem a přivedeme k varu. Mokrou lžičkou tvarujeme knedlíčky a zaváříme je do polévky.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Cibulová

60 g másla, 900 g cibule, 2 lžičky cukru, špetka soli a pepře, 1,5 polévkové lžíce mouky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1,7 l vývaru, 140 ml suchého bílého vína

12 kusů bagety nakrájené na silnější plátky, 1 lžíce olivového oleje, 225 g strouhaného tvrdého sýra...

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Boršč

400 g hlávkového zelí, 400 g brambor, 300 g řepy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, …), 1 velká cibule, 100 g rajčat nebo větší konzerva rajského protlaku, olej nebo máslo, 2 kostky bujonu (zeleninový nebo hovězí), ocet, cukr, sůl, pepř, bobkový list, sladká paprika, česnek, zakysaná smetana...

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Fazolová mléčná

Namočené fazole uvaříme s bobkovým listem a novým kořením. Vodu vylijeme. Osolené mléko přivedeme k varu, přidáme fazole a pak závrtku z mléka a hladké mouky a povaříme. Nakonec přidáme máslo nebo kyselou smetanu a okyselíme octem.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové

Luštěninovo-obilná

Směs luštěnin a obilí přes noc namočíme. Vyměníme vodu a uvaříme téměř doměkka. Nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu osmahneme s cibulí na oleji, přidáme směs, dolijeme vodu, přidáme zeleninový bujón a okořeníme majoránkou a kari. Dovaříme a ke konci varu přidáme vinný ocet či citronovou šťávu a rozdrcený česnek.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové