Luštěninové
Příspěvky

Polévka z půleného hrachu
2 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 1 šálek řapíkatého celeru, 2 šálky mrkve, 2 šálky sušeného půleného žlutého hrachu, 3 šálky brambory, 4 šálky zeleninového vývaru, 4 šálky vody, 3 bobkové listy, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého černého pepře...

Čočková polévka s rajčaty
3 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 2 střední mrkve, 1–2 stonky řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 1 velký brambor, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 čajové lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, 1 lžička kari koření, 1 lžička soli, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1 konzerva nakrájených rajčat, ¾ šálku hnědé nebo zelené čočky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, nasekaná petrželka...

Středomořská polévka z bílých fazolí
600 g uvařených bílých fazolí, 1 středně velká cibule, 1 stonek celeru, 1 velká mrkev, 2 stroužky česneku nasekané, 200 g mraženého špenátu (volitelně), 2 středně velké brambory, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatové pasty nebo 1 lžička sladké papriky, 80 ml bílého vína, 1 větvička rozmarýnu, 1 l zeleninového vývaru, sůl a černý pepř podle chuti...

Čočková
Čočku přes noc namočíme, vodu pak vylijeme. V hrnci zpěníme na másle nebo oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme čočku, bobkový list, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme doměkka. Před koncem přidáme prolisovaný česnek a větší množství rozemnuté majoránky. Vyndáme bobkový list a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.

Z fazolí mungo
1 hrnek suchých fazolí mungo, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 lžíce másla či olivového oleje, 1–2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky římského kmínu, ½ lžičky mleté skořice, 1 chilli paprička, sůl, citronová šťáva, příp. čerstvý koriandr a výhonky mungo na servírování...

Hrachová polévka
Půlený hrách na den namočíme, vyměníme mu vodu a uvaříme ho doměkka. Z másla uděláme zlatou cibulovou jíšku, zředíme ji vývarem z hrachu a vodou, přidáme zeleninovou bujónovou kostku a prolisovaný česnek a povaříme. Přidáme hrách a vše rozmixujeme. Ochutíme pepřem a majoránkou a případně přisolíme.

Středoamerická luštěninová polévka
1 nakrájená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 paprika, 1 paprička jalapeño, 2,5 šálku zeleninového vývaru, 400g konzerva drcených rajčat, 2 lžíce rajčatové pasty, 2x 400g konzerva různých fazolí, 1x 400g konzerva kukuřice, ¾ šálku sušené červené čočky, 1 lžička sušeného chilli, ½ lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička oregana, několik lžic zakysané smetany, sůl a pepř na dochucení...

Jemná polévka z červené čočky
200 g brambor, 200 g červené čočky, 1,25 l zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky římského kmínu, 3 lžíce citrónové šťávy, 75 g tvrdého sýra, čerstvá pažitka…

Cizrnová polévka se špenátem
200 g uvařené cizrny, 200 g špenátu, 1 cibule, ¼ celeru, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 3 kostky zeleninového bujónu, těstoviny, strouhaný sýr…

Fazolová barevná
200 g bílých fazolí, 1 l zeleninového vývaru z kostky, 100 g pórku, 100 g červené papriky, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 30 g másla, 25 g mouky, sůl...

Fazolová mléčná
Namočené fazole uvaříme s bobkovým listem a novým kořením. Vodu vylijeme. Osolené mléko přivedeme k varu, přidáme fazole a pak závrtku z mléka a hladké mouky a povaříme. Nakonec přidáme máslo nebo kyselou smetanu a okyselíme octem.

Luštěninovo-obilná
Směs luštěnin a obilí přes noc namočíme. Vyměníme vodu a uvaříme téměř doměkka. Nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu osmahneme s cibulí na oleji, přidáme směs, dolijeme vodu, přidáme zeleninový bujón a okořeníme majoránkou a kari. Dovaříme a ke konci varu přidáme vinný ocet či citronovou šťávu a rozdrcený česnek.

Krémová s hráškem
Na másle nebo oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme troškou hladké mouky a usmažíme řídkou světlou jíšku. Zředíme ji vodou a nálevem z konzervovaného hrášku a přidáme tavený sýr a bujón. Rozvaříme, vložíme hrášek a prohřejeme.

Fazolová s houbami
Konzervované bílé fazole, sušené houby, cibule, olej, sladká mletá paprika, bobkový list, bujón…

Luštěninová arabská
Luštěniny (fazole nebo čočku) namočíme a uvaříme doměkka. Osmahneme cibulku, případně i nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme luštěniny a vývar, okořeníme římským kmínem a chvilku povaříme. Rozmixujeme a okyselíme citrónovou šťávou.