Brambory
Příspěvky
Granátnický pochod
750 g brambor, 200 g flíčků, 1 velká cibule, 50 g oleje, 1 lžička sladké papriky, sůl, kmín, trochu másla...
Cuketové bramboráky
250 g brambor, 250 g cukety, 4 a ½ lžíce ovesných vloček, 1 vejce, cca 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1–2 hrstky sušené majoránky, olej na smažení...
Brambory na kyselo
Oloupané brambory uvaříme téměř doměkka s nakrájenou cibulí a bobkovým listem. Vmícháme zátřepku ze zakysané smetany a hladké mouky a povaříme. Můžeme ke konci vmíchat vejce nebo přikyselit octem.
Zadělávané selské brambory
1 kg brambor, 2 střední cibule, 3 lžíce tuku, 3 lžíce polohrubé mouky, ½ l vývaru, 200 ml smetany na vaření, 1 lžička plnotučné hořčice, pepř, majoránka, sůl...
Bramborový guláš
2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, špetka pálivé mleté papriky, ½ lžičky kmínu, 2 stroužky česneku, 500 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, sůl, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžíce hladké mouky, pepř, špetka majoránky…
Brambory z plechu
1 kg malých nových brambor, 2 hrsti černých oliv, pár snítek rozmarýnu, svazek tymiánu, palice česneku, sůl, pepř, šťáva z půlky citronu, 7 lžic olivového oleje...
Zapečené brambory s listovým špenátem (mangoldem) a omáčkou
Brambory nakrájíme na plátky a předvaříme ve slané vodě; špenát (pokrájené čepele mangoldu) blanšírujeme. Obojí dáme do vymazaného pekáče. Uvaříme si cibulovou jíšku, zředíme ji mlékem, dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a muškátovým oříškem, můžeme do ní zamíchat část nastrouhaného sýra. Omáčkou přelijeme brambory se špenátem, posypeme strouhaným sýrem a odkryté upečeme.
Bramboráky
800 g brambor, 1 vejce, 60 g hladké mouky, 4 stroužky česneku, sůl, hrst majoránky, mletý černý pepř, olej...
Italské brambory
Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a nakrájíme je kráječem na kostičky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a nedokonale scedíme. Vmícháme do nich olivový olej, prolisovaný česnek, brambory, rajčatový protlak, oregano, olivy, sůl a pepř a prohřejeme. Na talíři posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
Bylinkové brambory se směsí sýrů
1 kg nových brambor, 250 g směsi strouhaných sýrů (niva, eidam, čedar, uzený, balkánský), svazek čerstvých bylinek, 1 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, kmín, mletý pepř, sůl...
Loštická pohádka
Uvaříme brambory ve slupce a oloupeme. V pekáči na oleji osmažíme větší množství nadrobno nakrájené cibule, přidáme prolisované brambory (jako na bramborový salát), osolíme a okořeníme mletým pepřem a kmínem. Promícháme. Navrch nakrájíme nebo poklademe olomoucké tvarůžky. Dáme zapéct: poté, co se tvarůžky roztaví, necháme péct ještě 5–10 minut, celkově 20–30 minut. Krájíme a podáváme teplé nebo studené.
Pečené brambory s lučinovou omáčkou
Brambory ve slupce důkladně umyjeme a rozkrojíme je podélně napůl. Pekáček vyložíme pečicím papírem, brambory na řezu pomažeme olejem a posypeme kořením na americké brambory. Lučinu zředíme mlékem a rozmícháme vidličkou. Přidáme lisovaný česnek, ochutíme solí a pepřem. Brambory pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
Francouzské brambory
¾–1 kg brambor, máslo na vymazání, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 1 cibule, 3 vejce, 1 kelímek smetany na vaření, 150 g eidamu, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř...