Sójové maso a tofu
Příspěvky

Holandský sójový řízek
Dobře promícháme uvařenou sójovou drť a najemno nastrouhanou goudu nebo tučnější edam v hmotnostním poměru 3–4:1. Osolíme, opepříme, přidáme petrželku a vytvarujeme placičky. Z hladké mouky a vajec uděláme těstíčko jako na palačinky, osolíme, placičky do něj namáčíme a obalujeme ve strouhance. Smažíme dozlatova v oleji. Podáváme s bramborovou kaší.

Sójové karbanátky se sýrem
150 g sójového granulovaného masa, 150 g tvrdého sýra, 1 velká cibule, 2 vejce, koření na mletá masa (čubrica apod.), petržel, sůl, strouhanka, olej...

Soté ze sójového masa se zeleninou
Na sójové maso: 120 g nudliček ze sójového masa, 1,3 I vody, 1 lžička soli, 3 lžíce sojové omáčky
Dále: 1 větší cibule, 200 g žampionů, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 1 barevná paprika, 2 dl smetany, špetka mletého pepře, olej...

Tofu ve vinném těstíčku
600 g přírodního tofu, 200 ml bílého vína, 60 g hladké mouky, 1 lžíce mleté papriky, mletý pepř, sůl, olej na smažení, citronová šťáva...

Karbanátky z tofu
2 balíčky uzeného tofu (400–500 g), 2 cibule, 2 mrkve, sojová omáčka, česnek dle chuti, olej na smažení...

Zeleninové soté s uzeným tofu
400 g uzeného tofu, 100 g čerstvých hub shiitake nebo hlívy, 250 g kořenové zeleniny (směs mrkve, celeru a petržele), 200 g cibule, 300 g pórku, 30 ml sojové omáčky, 10 ml rýžového octa, 120 ml zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžička cukru

Sójové plátky na zelenině s kari a smetanou
120 g sójových plátků, 2 lžíce másla, ½ kostky bujónu, 450 g směsi mražené zeleniny (s kukuřicí, brokolicí...), 1,5 dl smetany, 1 lžička koření kari, sůl...

Tofu na česneku
Bílé tofu necháme chvíli marinovat v soli a sójové omáčce. Necháme okapat, obalíme ve směsi hladké mouky a červené papriky a prudce osmažíme na oleji. Do výpeku přidáme trochu másla a osmažíme na něm nasekanou cibuli a česnek. Přidáme sójovou omáčku a citronovou šťávu. Tofu vložíme zpátky, podle potřeby podlijeme trochou vody a krátce podusíme.

Tofu Alfa
1 kostka tofu (přírodního či uzeného), 4 stroužky česneku, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1 cibule, 1 velká paprika, olej...

Drávidský kotlík
1 sáček nudliček sójového masa, 2 velké cibule, 2 lžíce kořenící směsi Garam masala, 4 lžíce oleje, kelímek bílého jogurtu, hrst rozinek, hrst pražených arašídů, 1 stroužek česneku, sůl...

Sójové plátky na česneku
1 balíček plátků sójového masa, ½ kostky zeleninového bujónu, podle chuti sójové omáčky, 6 stroužků česneku, 1 lžíce mouky, máslo...

Sójové maso na chilli
Uvaříme sójové maso podle návodu. Nakrájíme cibule a necháme je zpěnit na oleji. Přidáme sladkou papriku a chilli, vložíme sójové maso a opečeme. Podlijeme vínem, přidáme nakrájená rajčata a rajský protlak, osolíme a dusíme do zhoustnutí. Přidáme prolisovaný česnek a zelený hrášek a ještě podusíme. Podáváme s brambory.

Sójové řízky
Uvařené sójové maso naložíme do směsi sójové omáčky, kečupu, hořčice (zhruba stejná množství), vajíčka, sýra, česneku, soli a pepře. Obalíme ve strouhance a osmažíme. Podáváme s brambory.

Pikantní sójové nudličky
Sáček sójového masa uvaříme ve vývaru a necháme v něm zchladnout. Zcedíme, nakrájíme, přidáme 1 vejce, po lžíci hořčice, sójové omáčky, worchesterské omáčky a kečupu, 2 stroužky česneku, sůl a pepř. Necháme přes noc marinovat. Osmažíme na oleji, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, osmažíme doměkka a přidáme ještě trochu kečupu. Podáváme s brambory.