Saláty
Příspěvky
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
Do pekáčku nakrájíme na menší kostky pastinák nebo kořenovou petržel a mrkev, na větší kostky cuketu, lilek a červenou nebo žlutou papriku. Osolíme, přidáme pevnější byliny (rozmarýn, tymián...), pokapeme olivovým olejem a promícháme. Pečeme při 170 °C doměkka, asi 40 minut. Během pečení promícháme. Kuskus připravíme s rozinkami v míse podle návodu na obalu. Nakrájíme k němu jarní cibulku, kapary, rajčátka a nasekáme mandle. Vmícháme k němu pečenou zeleninu i s uvolněnou šťávou. Případně dochutíme bylinkami (bazalka...) a dosolíme. Můžeme podávat teplé i studené.
Arabský salát z kuskusu
Suchý kuskus dobře promícháme s výrazným panenským olivovým olejem, solí a mletým římským kmínem. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem v množství, které je o polovinu větší, než bylo kuskusu. Nabobtnaný kuskus pak načechráme vidličkou...
Rýžový salát s krevetami
Pevnější rýže, vyloupané krevety, sezamové semínko, pórek nebo jarní cibulka nebo pažitka, čerstvý nebo zmražený hrášek, barevná paprika, ředkvičky
Mexický rýžový salát
Pevnější rýže, červené nebo černé fazole, zcezený tuňák v oleji (nebo tuňák ve vlastní šťávě + olivový olej), paprika, třešňová rajčátka, kukuřice, rukola, pískavice, saturejka, sůl
Rýžový salát s fazolemi a kukuřicí
Rýže pevnější (neloupaná nebo parboiled), černé fazole, kukuřice, tvrdý sýr, majonéza, pažitka nebo jarní cibulka nebo pórek, kari
Čočkový salát se sušeným ovocem
500 g tmavé drobnozrnné čočky, 1 červená cibule, 1 hrst rozinek či kyselejšího sušeného ovoce, 2–3 lžíce kaparů, 1 hrst vlašských ořechů, 1 hrst rukoly
Zálivka: 75 ml kvalitního oleje, 50 ml jablečného octa, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 špetka mletého římského kmínu, sůl a pálivá paprika podle chuti...
Salát se zelenými fazolkami a kroupami
200 g ječných krup, 300 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce čerstvého kopru, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu...
Hráškový salát s majonézou
260 g sterilovaného hrášku, 70 g méně výrazného tvrdého sýra, 1 nakládaná kapie, 100 g majonézy, příp. 1 vejce natvrdo
Rajčatový a paprikový salát s celerem
150 g celeru, 100 g zelené a 100 g červené papriky, 300 g rajčat, 120 g výraznějšího sýra (Blaťácké zlato), 100 g černých oliv
Nálev: 1 lžíce octa, šťáva z 1 citronu, 30 ml slunečnicového oleje, 2 špetky cukru, 1 lžička hořčice, sůl...
Coleslaw
Hlávkové zelí, mrkev, majonéza, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr
Hanácký salát
300 g červeného zelí, 1 malá červená cibule, 3 kyselé okurky, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce cukru, 3 lžíce vinného octa, 1 lžička soli
Smažený lilek s jogurtem
Lilek nakrájíme, prosolíme, necháme asi hodinu vypotit, propláchneme, vyždímáme, osušíme a osmažíme na oleji. Alternativně upečeme celý v troubě, případně oloupeme, nakrájíme a přidáme olej. Lilek smícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou. Dosolíme a necháme uležet.
Celerový salát s kapary a majonézou
300 g celeru, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička dijonské hořčice, šťáva z 1 limetky, podle chuti sůl a pepř, 3 lžíce kaparů, 1 lžíce petrželových listů...
Salát Caesar
2 ks římského salátu, ½ bagety nakrájené na kostičky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, parmazán
1 žloutek, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, sůl, pepř...
Salát z Pantellerie
1 červená cibule, 1 lžíce bílého vinného octa, 5 brambor, 5 rajčat, 1 feferonka, 1 lžíce kaparů, hrst černých oliv, oregano, bazalka, olivový olej extra panenský, sůl...