Jdi na obsah Jdi na menu

Saláty

Příspěvky

Kuskusový salát s grilovanou zeleninou

Do pekáčku nakrájíme na menší kostky pastinák nebo kořenovou petržel a mrkev, na větší kostky cuketu, lilek a červenou nebo žlutou papriku. Osolíme, přidáme pevnější byliny (rozmarýn, tymián...), pokapeme olivovým olejem a promícháme. Pečeme při 170 °C doměkka, asi 40 minut. Během pečení promícháme. Kuskus připravíme s rozinkami v míse podle návodu na obalu. Nakrájíme k němu jarní cibulku, kapary, rajčátka a nasekáme mandle. Vmícháme k němu pečenou zeleninu i s uvolněnou šťávou. Případně dochutíme bylinkami (bazalka...) a dosolíme. Můžeme podávat teplé i studené.

 
23. 3. 2020 | | Rubrika: Saláty

Arabský salát z kuskusu

Suchý kuskus dobře promícháme s výrazným panenským olivovým olejem, solí a mletým římským kmínem. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem v množství, které je o polovinu větší, než bylo kuskusu. Nabobtnaný kuskus pak načechráme vidličkou...

 
21. 3. 2020 | | Rubrika: Saláty

Rýžový salát s krevetami

Pevnější rýže, vyloupané krevety, sezamové semínko, pórek nebo jarní cibulka nebo pažitka, čerstvý nebo zmražený hrášek, barevná paprika, ředkvičky

 
8. 3. 2020 | | Rubrika: Saláty

Mexický rýžový salát

Pevnější rýže, červené nebo černé fazole, zcezený tuňák v oleji (nebo tuňák ve vlastní šťávě + olivový olej), paprika, třešňová rajčátka, kukuřice, rukola, pískavice, saturejka, sůl

 
4. 3. 2020 | | Rubrika: Saláty

Rýžový salát s fazolemi a kukuřicí

Rýže pevnější (neloupaná nebo parboiled), černé fazole, kukuřice, tvrdý sýr, majonéza, pažitka nebo jarní cibulka nebo pórek, kari

 
3. 3. 2020 | | Rubrika: Saláty

Čočkový salát se sušeným ovocem

500 g tmavé drobnozrnné čočky, 1 červená cibule, 1 hrst rozinek či kyselejšího sušeného ovoce, 2–3 lžíce kaparů, 1 hrst vlašských ořechů, 1 hrst rukoly

Zálivka: 75 ml kvalitního oleje, 50 ml jablečného octa, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 špetka mletého římského kmínu, sůl a pálivá paprika podle chuti...

 
5. 2. 2020 | | Rubrika: Saláty

Salát se zelenými fazolkami a kroupami

200 g ječných krup, 300 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce čerstvého kopru, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu...

 
5. 2. 2020 | | Rubrika: Saláty

Hráškový salát s majonézou

260 g sterilovaného hrášku, 70 g méně výrazného tvrdého sýra, 1 nakládaná kapie, 100 g majonézy, příp. 1 vejce natvrdo

 
13. 1. 2020 | | Rubrika: Saláty

Rajčatový a paprikový salát s celerem

150 g celeru, 100 g zelené a 100 g červené papriky, 300 g rajčat, 120 g výraznějšího sýra (Blaťácké zlato), 100 g černých oliv

Nálev: 1 lžíce octa, šťáva z 1 citronu, 30 ml slunečnicového oleje, 2 špetky cukru, 1 lžička hořčice, sůl...

 
1. 1. 2020 | | Rubrika: Saláty

Coleslaw

Hlávkové zelí, mrkev, majonéza, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr

 
17. 11. 2019 | | Rubrika: Saláty

Hanácký salát

300 g červeného zelí, 1 malá červená cibule, 3 kyselé okurky, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce cukru, 3 lžíce vinného octa, 1 lžička soli

 
7. 11. 2019 | | Rubrika: Saláty

Smažený lilek s jogurtem

Lilek nakrájíme, prosolíme, necháme asi hodinu vypotit, propláchneme, vyždímáme, osušíme a osmažíme na oleji. Alternativně upečeme celý v troubě, případně oloupeme, nakrájíme a přidáme olej. Lilek smícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou. Dosolíme a necháme uležet.

 
29. 8. 2019 | | Rubrika: Saláty

Celerový salát s kapary a majonézou

300 g celeru, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička dijonské hořčice, šťáva z 1 limetky, podle chuti sůl a pepř, 3 lžíce kaparů, 1 lžíce petrželových listů...

 
29. 8. 2019 | | Rubrika: Saláty

Salát Caesar

2 ks římského salátu, ½ bagety nakrájené na kostičky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, parmazán

1 žloutek, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, sůl, pepř...

 
20. 7. 2019 | | Rubrika: Saláty

Salát z Pantellerie

1 červená cibule, 1 lžíce bílého vinného octa, 5 brambor, 5 rajčat, 1 feferonka, 1 lžíce kaparů, hrst černých oliv, oregano, bazalka, olivový olej extra panenský, sůl...

 
14. 4. 2019 | | Rubrika: Saláty