Moučníky
Příspěvky
Francouzský citronový koláč
140 g másla, 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 210 g hladké mouky, citronová kůra z 1 citronu
Citronový krém: 280 g cukru krupice, 4 vejce, citronová kůra ze 3–4 citronů, 125 ml citronové šťávy, špetka soli, 110 g másla...
Křehké sýrové tyčinky
200 g hladké mouky, 150 g másla (z části možno nahradit sádlem), 200 g tvrdého najemno strouhaného sýra (eidam, gouda), 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 2 prolisované stroužky česneku, ½ kypřicího prášku, 1 lžička soli...
Frappé
2 vrchovaté lžičky instantní kávy a 2 vrchovaté lžičky cukru smícháme. Zalijeme takovým množstvím ledové vody, aby sahala tam, kam směs kávy a cukru. Vyšleháme metlou na sníh apod. do husté, pevné pěny. Přilijeme podle chuti trošku mléka. Sklenici doplníme ledem a zatřeseme, aby led klesl. Zbytek sklenice doplníme vodou.
Marokánky
250 ml mléka, 20 g másla, 40 g cukru moučka, 30 g hladké mouky, 100 g kandované citronové kůry, 100 g sekaných vlašských ořechů, 100 g rozinek, 100 g sekaných mandlí, asi 100 g čokolády na polevu...
Karobová bábovka
200 g karobu, 80 g cukru, 100 g hladké mouky, 3 vejce, 250 ml mléka, 250 ml rostlinného oleje,1 kypřicí prášek...
Karamelový koláč s vlašskými ořechy
175 g hladké mouky + na pomoučnění, 85 g studeného másla nakrájeného na kousky, 50 g krupicového cukru, špetka soli, 1 žloutek
Na náplň: 200 g krupicového cukru, 100 g másla nakrájeného na kousky, 200 ml smetany ke šlehání, 200 g rozpůlených jader vlašských ořechů...
Hutný čokoládový dort
250 g libovolných sušenek, 80 g másla, 400 ml 33% smetany, 200 g tmavé čokolády, 300 g mléčné čokolády...
Crostata con la marmellata
250 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 vejce, nastrouhaná kůra z ½ citrónu, špetka soli, 125 g másla + máslo na vymazání formy, 200 g marmelády na náplň...
Jablečný pečený čaj
2 kg červených jablek, 500 g cukru nebo více dle sladkosti jablek, 100 g rozinek, rum, 2 lžíce skořice, asi 20 hřebíčků...
Lepivý datlový dezert
Na moučník: 225 g vypeckovaných datlí, 175 ml vody, 1 lžička vanilkového extraktu, 175 g hladké mouky plus další na vymazání, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřicího prášku, 2 vejce, 85 g másla a další na vymazání, 140 g třtinového cukru, 2 lžíce melasy nebo cukrového sirupu, 100 ml mléka
Na karamelový přeliv: 175 g třtinového cukru, 50 g másla, 225 ml 40% smetany, 1 lžíce melasy nebo cukrového sirupu
K podávání: vanilková zmrzlina, mochyně...
Krekry
200 g kukuřičné mouky, 75 g dýňových semen, 75 g slunečnicových semínek, 50 g sezamu, 50 g lněných semen, sůl, 50 ml oleje, asi 250 ml horké vody
Náplň na tuňákový koláč
Na oleji z tuňáka/ze sardelek/olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a/nebo bílé části jarní cibulky. Po chvilce přidáme nasekaný česnek a dále smažíme. Postupně přidáváme nakrájené sardelky, zcezeného tuňáka z konzervy, překrojená rajčátka a zelené části jarní cibulky. Okořeníme tymiánem, pepřem a citronovou šťávou a případně dosolíme.
Cizrnový koláč farinata
300 g cizrnové mouky, 900 ml studené vody, 100 g panenského olivového oleje, 10 g soli...
Jablečník
Na těsto: 5 jablek, 2 a ½ hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 2 vejce, 2 lžičky skořice, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 lžička jedlé sody, 1 prášek do pečiva
Na dozdobení: podle chuti džem, 2 kelímky zakysané smetany, 2 bal. čokolády...
Blondies z cizrny
240 g vařené cizrny, 3 lžíce oleje nebo arašídové pomazánky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 špetka soli, ½ či více hrnku hnědého cukru, jablečná šťáva nebo voda, ¼ hrnku jemných ovesných vloček, 2 lžičky skořice...