Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Pikantní sójové nudličky

Sáček sójového masa uvaříme ve vývaru a necháme v něm zchladnout. Zcedíme, nakrájíme, přidáme 1 vejce, po lžíci hořčice, sójové omáčky, worchesterské omáčky a kečupu, 2 stroužky česneku, sůl a pepř. Necháme přes noc marinovat. Osmažíme na oleji, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, osmažíme doměkka a přidáme ještě trochu kečupu. Podáváme s brambory.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sójové maso a tofu

Bretaňské fazole

300 g fazolí, olej, 1 menší cibule, 2 lžíce hladké mouky, malá konzerva rajčatového protlaku, 1 kostka zeleninového vývaru, 1 lžíce octa, 1–2 stroužky česneku, asi lžička cukru, asi lžička soli, špetka pepře...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Lasagne s mletým masem a rajskou omáčkou

300 g lasagní, 2 lžíce oleje, 500 g mletého hovězího masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 velký rajčatový protlak, sůl, pepř, sladká mletá paprika, 1 lžička sušeného oregana, 50 g mouky, 50 g másla, 400 ml mléka, 200 ml suchého bílého vína, bílý pepř, petrželka, muškátový ořech, 80 g tvrdého sýra, 150 ml jogurtu...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Svíčková bez svíčkové

Mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo a spolu s nakrájenou cibulí osmahneme. Zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, okořeníme pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. Uvaříme a případně rozmixujeme. Přidáme trochu smetany.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Omáčky

Hermelín v listovém těstě

Listové těsto rozválíme a rozkrájíme na obdélníky. Ke straně obdélníku dáme polovinu podélně rozříznutého Hermelínu, přidáme trochu kečupu, posypeme najemno nakrájeným pórkem, přiklopíme těstem a okraje stiskneme. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovým semínkem a pečeme při 170 °C dozlatova.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sýry

Bramborové noky s nivovou omáčkou

Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme troškou mouky a zředíme mlékem. Přidáme rozstrouhanou Nivu a povaříme, dokud se nerozpustí. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek. Omáčkou přelijeme uvařené noky a podáváme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Zelný hrnec

Kysané bílé zelí okmínujeme. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a povaříme. Nadrobno nakrájenou cibulku zesklovatíme a zaprášíme sladkou paprikou. Sójové kostky uvaříme dle návodu v bujónu. Vše smícháme, zalijeme zakysanou smetanou zředěnou zbylým bujónem a upečeme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Tyrolská omáčka

Do vroucí vody přidáme houbový (nebo i zeleninový) bujón, cibuli nakrájenou na proužky, naložené či čerstvé houby, na kostky nakrájenou kyselou okurku a nasekané kapary. Povaříme, zahustíme závrtkou ze smetany a hladké mouky a ještě povaříme. Můžeme dokyselit octem nebo nálevem z okurek.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Omáčky

Smažené nudle po čínsku

Nudle uvaříme podle návodu. V misce rozšleháme vejce s wei-su. Ve woku osmahneme na oleji nasekaný česnek, zeleninu (např. kapii, mrkev a fazolky) nakrájenou na nudličky a případně i houby. Zelenina má povadnout, ale má být křupavá. Zeleninu shrneme na stranu pánve, vedle nalijeme vejce, a když trochu ztuhnou, vyklopíme do pánve nudle, vše promícháme a ještě chvilku smažíme. Zastříkneme sójovou omáčkou a případně přisolíme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Houbová omáčka

Čerstvé houby očistíme, nakrájíme a uvaříme s kmínem, bobkovým listem, novým kořením a solí a/nebo s bujónem (Karpatský). Přilijeme závrtku ze sladké smetany a polohrubé mouky a necháme povařit. Nakonec můžeme přikyselit.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Houby

Hlíva ústřičná v chalupářské omáčce

2 balíčky hlívy ústřičné, 1 střední cibule, 2–3 stroužky česneku, ½ lžičky mletého pepře, 1½ lžičky hořčice, ½ hrnku vody, 1 lžíce sušeného rýžového mléka...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Houby

Podkrkonošský hubník

Hrst sušených hub, 6 celozrnných housek, 100 ml mléka, 1 vejce, 4 lžíce krupice, 40 g sádla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, majoránka, mletý pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Houby

Bramborové krokety z kaše

Do bramborové kaše vmícháme vejce, sůl a tolik hrubé mouky nebo krupičky, aby vzniklo téměř pružné těsto. Tvarujeme kuličky, ty obalíme ve strouhance a osmažíme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Přílohy

Loštická pohádka

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a rozmačkáme. Přidáme větší množství osmažené cibulky, osolíme a můžeme okořenit mletým pepřem a kmínem. Do vymazaného a vysypaného plechu či pekáče dáme směs brambor s cibulkou. Navrch nakrájíme nebo poklademe olomoucké tvarůžky. Dáme zapéct: poté, co se tvarůžky roztaví, necháme péct ještě 5–10 minut, celkově 20–30 minut. Krájíme a podáváme teplé nebo studené.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Pečené brambory s lučinovou omáčkou

Brambory ve slupce důkladně umyjeme a rozkrojíme je podélně napůl. Pekáček vyložíme pečicím papírem, brambory na řezu pomažeme olejem a posypeme kořením na americké brambory. Lučinu zředíme mlékem a rozmícháme vidličkou. Přidáme lisovaný česnek, ochutíme solí a pepřem. Brambory pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory