Hlavní jídla
Příspěvky
Jahelník
200 g jáhel, sůl, 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), 100 g moučkového cukru, 100 g rozinek, ½ lžičky mleté skořice, 200 g sušených švestek (nebo podle sezóny čerstvé švestky, jablka nebo meruňky), 100 g vlašských ořechů, máslo na vymazání...
Cizrna s kokosem
200 g cizrny, ¾ l vody, ½ lžíce kari, špetka chilli, 1 lžíce pomleté kurkumy, 1 lžička hořčičných semínek, ½ lžičky mletého kmínu, 1 lžíce másla, sůl, 50 g kokosu, petrželka...
Kari ze žlutého hrachu a kapusty
150 g žlutého půleného hrachu, 2 lžíce oleje, 1 cibule, chilli podle chuti, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky kurkumy, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky garam masaly, 200 g brambor, zeleninový vývar, 3 stroužky česneku, 400 g nakrájené kapusty, soli, hrst čerstvého koriandru...
Pikantní křupavá růžičková kapusta
½ kg růžičkové kapusty, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička sušeného tymiánu, ¾ lžičky mletého pepře, ¾ lžičky uzené papriky, ¼ lžičky chilli, ¼ lžičky skořice, sůl...
Jednoduché čočkové kari
2 lilky, sůl, 200 g červené čočky, slunečnicový olej, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžičky koření kari, 1 kostka zeleninového bujónu, vařená rýže nebo pita chléb k podávání...
Špagety s ořechovým pestem
2 stroužky česneku, 80 g vlašských ořechů, 110 g rukoly + na ozdobu, 1 lžička soli, 30 g nastrouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, černý pepř, sůl...
Cuketové karbanátky
800 g cukety, 100 g ricotty, 80 g parmazánu, 1 vejce, máta, 4 lžíce strouhanky, hladká mouka, arašídový nebo slunečnicový olej, sůl, pepř...
Pikantní jáhly
300 g jáhel, 4 cibule, 1 pórek, 1 paprika, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, 6 polévkových lžic oleje, zeleninový vývar, zázvor, mletá paprika, sůl...
Pakory
Z cizrnové mouky, kypřicího prášku, vody, kurkumy, koriandru, římského kmínu, chilli, pepře a soli uděláme výrazné těsto hustoty medu. Namáčíme v něm a ihned zprudka smažíme lilky, cukety, brambory (na kostky); nať kadeřavé petržele; květák, brokolici (na růžičky); papriky (na proužky); nebo cibuli (na měsíčky).
Můžeme podávat s jogurtovou omáčkou a rýží.
Zapečené gnocchi
1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 400g konzerva krájených rajčat, 500g balíček noků, sůl, pepř, cukr, trocha bazalky, 125 g mozzarelly, oregano na ozdobu...
Ruské pirohy
Náplň: 300 g hladké mouky, špetka soli, 125 ml horké vody, 1 vejce, 20 g másla
Těsto: 250 g brambor, 250 g tučného tvarohu (nejlépe Jaroměřický měkký), asi 1 lžička soli, trochu pepře, 1 malá cibule, trošku másla nebo sádla...
Římské placičky
500 g cizrnové mouky, 2 vejce, 75 g cibule, přibližně 200 ml mléka, 5 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, sůl, Vegeta, olej...
Quesadilla s fazolemi a kukuřicí
Na náplň: okapané černé fazole, okapaná kukuřičná zrna, sladká mletá paprika, chilli, rajčatová pasta, prolisovaný česnek, ocet (trochu), oregano (hodně), sůl, cukr, nakrájené listy koriandru
Tortilly, strouhaný tučnější sýr, máslo...
Veganská musaka (Maghmour)
Na směs 7 koření: 1½ lžičky nového koření, 1½ lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička muškátového ořechu, 1 lžička pískavice, 1 lžička zázvoru, ¾ lžičky černého pepře, ¾ lžičky skořice (počítáno v namletém stavu)...
Špenátová pohanka
250 g loupaných pohankových krup, olej, 2 cibule, 400 g špenátu, 250 g hrášku, 1 paprika, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, tvrdý sýr…