Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Celerovo-bramborová kaše

600 g brambor, 450 g celeru, 70 g másla, 2 svazky jarní cibulky nebo 250 g pórku, 150 ml smetany na vaření, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Přílohy

Zapečené avokádo

1 avokádo, 1 vejce, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 50 g eidamu, olej, pepř, sůl...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Zapečený řapíkatý celer

Celerové řapíky oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Naskládáme je do zapékací mísy, mírně osolíme a opepříme a zalijeme trochou smetany. Pečeme 15–20 minut při 180–200 °C, postrouháme tvrdým sýrem, případně přilijeme smetanu, a dopečeme dozlatova.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Nádivka s kapustou

Rohlíky navlhčíme mlékem a vejci a necháme nasáknout. Přidáme uvařenou jemně nakrájenou kapustu, lehce osmahnutou cibulku, nakrájený tvrdý sýr, česnek a kmín a dosolíme. Promícháme, naplníme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Zapečený fenykl

V pánvi zahřejeme olej s máslem. Přidáme pokrájené fenykly a brambory a osmahneme je. Podlijeme trochou horké vody, osolíme, opepříme a dusíme téměř doměkka. Přendáme do máslem vymazané zapékací misky a přelijeme je rozšlehanou směsí šlehačky, vajec a nastrouhaného tvrdého sýra. Zapečeme v troubě rozehřáté na 200 °C. Posypeme nasekanými jemnými lístečky fenyklu.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Gratinovaná dýně s tymiánem a sýrem

1 dýně Hokkaido, 200 g ementálu, 500 ml šlehačky, 4 stroužky česneku, hrst čerstvého tymiánu, pepř, sůl...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Květák v omáčce

1 velký květák, sůl; omáčka: 50 g másla, 120 g hladké mouky, 300 g rajčat nebo 1 lžíce rajčatového protlaku, ½ cibule, 100 g čerstvých nebo 15 g sušených hub, 2 lžíce červeného vína, citrónová šťáva, 2 stroužky česneku, petrželka, pepř, sůl...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Květákové placičky

1 vařený květák, 100 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 200 g strouhaného eidamu, 2 dl mléka, olej na smažení...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Ratatouille

V kastrolu rozpálíme olivový olej a postupně přidáváme cibuli, lilek, papriky, cukety a rajčata nakrájené na stejně velké kostky a ve zhruba stejném poměru, pak česnek nakrájený na plátky a smažíme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, promícháme a poloodkryté asi 20 minut dusíme. Ke konci přidáme rozdrcený stroužek česneku a bylinky: bazalku, rozmarýn, tymián… Na konci by měla být přebytečná šťáva odpařená, takže se zelenina ještě trochu smaží. Podáváme horké nebo studené s bílým pečivem.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Pastinákové karbanátky

450 g pastináku, 2–3 vejce, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, citronová nebo limetková šťáva, mouka, strouhanka, mletý kmín, paprika, majoránka, sůl, bílé víno, olej...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Grilovaná cuketa

Cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Z obou stran ji potřeme olivovým olejem, rozložíme na plech, posypeme grilovacím kořením a nastrouhaným balkánským sýrem a ugrilujeme. Podáváme s chlebem.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Brokolice s těstovinami a arašídy

Uvaříme nakrájenou brokolici a těstoviny ve slané vodě, případně brokolici v páře. Svaříme mléko s taveným sýrem na omáčku a ochutíme ji hořčicí a solí. Vše ještě spolu s praženými arašídy smícháme.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Pórková omáčka k vejci nebo rybě

Pór nakrájíme na tenká kolečka, lehce osmahneme na másle nebo na oleji, zasypeme moukou a ještě chvilku smažíme. Přilijeme zeleninový bujón, bílé víno a mléko, přidáme tavený sýr, dosolíme a opepříme. Vaříme, dokud pór nezměkne. Podáváme s brambory nebo kroketami.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Celerové dukátky

Celer očistíme, nakrájíme na silnější plátky a uvaříme v osolené vodě. Necháme trochu vychladnout, nastrouháme spolu s Nivou, přidáme vejce a sůl a na zahuštění strouhanku. Obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Fazolky se „šunkou“

Nakrájíme tofu na nudličky a necháme ho marinovat v troše sójové omáčky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme zelené fazolky (stejné nebo trochu větší množství, než kolik je tofu), trochu osolíme, krátce osmahneme, podlijeme teplou vodou a dusíme téměř doměkka. Přidáme tofu, ochutíme mletým zázvorem a wei-su, případně i sójovou omáčkou a solí. Nakonec přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v troše vody, aby vznikla řidší omáčka. Podáváme s rýží.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina