Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Losos s kaparovou omáčkou

4 plátky lososa, 1 bobkový list, několik kuliček černého pepře, 1 lžička bílého vinného octa, 150 ml rybího vývaru, 3 lžíce plnotučné smetany, po lžíci kaparů, nasekaného kopru a pažitky, 1 lžička škrobové moučky, 2 lžíce mléka, sůl, pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Rizoto s pórkem a arašídy

200 g rýže, 400 g pórku, 3 lžíce olivového oleje, 1 kostka zeleninového bujónu, 100 g solených arašídů, kari koření, mletý zázvor, sůl, 75 g tvrdého sýra…

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Zeleninový nákyp s ovesnými vločkami

150 g ovesných vloček, 250 ml mléka, 250 ml vody, ½ kostky bujónu, sůl, 2 špetky kari, 400 g mražené zeleninové směsi, 40 g másla + na vymazání zapékací mísy, šálek mléka, 2 vejce, 100 g sýra na strouhání...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Slaná pohanková kaše

Pohanku propláchneme, zalijeme vodou a necháme nabobtnat – není potřeba vařit. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony a podusíme. Vmícháme se solí a prolisovaným česnekem do pohanky, přemístíme do pekáčku, případně posypeme nadrobenou Nivou a zapečeme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Jarní závitky po vietnamsku

Na oleji osmahneme nakrájené pekingské zelí a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme sójovou omáčku, okořeníme zázvorem a podusíme. Přidáme pár kapek sezamového oleje a vmícháme namočené rýžové vlasové nudle. Plníme do rýžového papíru a smažíme v oleji.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Čočka po orientálsku

350 g čočky, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička kari, 3 lžíce oleje, 30 g másla, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, sůl, pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Fazole s brusinkami

Sušené brusinky necháme nabobtnat v horké vodě. Uvaříme namočené fazole doměkka. Usmažíme jíšku (na tuku můžeme předtím osmahnout najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu) a zředíme ji nálevem z brusinek a vodou. Vše smícháme, osolíme a okořeníme rozmarýnou a necháme provařit.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Mauři a křesťané

Černé fazole namočíme přes noc ve vodě. Nakrájíme cibuli, červenou papriku a česnek na kostičky a v hrnci osmažíme na oleji. Přidáme černé fazole, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak přidáme římský kmín, propláchnutou rýži, osolíme a vše dovaříme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Tofu Alfa

1 kostka tofu (přírodního či uzeného), 4 stroužky česneku, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1 cibule, 1 velká paprika, olej...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sójové maso a tofu

Mravenci na stromě

150 g mletého masa, 1 pórek, 1 pramen skleněných nudlí, 1 malá zelená paprika, sůl, 50–75 ml + 1 lžíce oleje, 2 špetky pepře, špetka wej-su, 2 lžíce suchého bílého vína, 3 lžičky sójové omáčky...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Drávidský kotlík

1 sáček nudliček sójového masa, 2 velké cibule, 2 lžíce kořenící směsi Garam masala, 4 lžíce oleje, kelímek bílého jogurtu, hrst rozinek, hrst pražených arašídů, 1 stroužek česneku, sůl...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sójové maso a tofu

Sójové plátky na česneku

1 balíček plátků sójového masa, ½ kostky zeleninového bujónu, podle chuti sójové omáčky, 6 stroužků česneku, 1 lžíce mouky, máslo...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sójové maso a tofu

Sójové maso na chilli

Uvaříme sójové maso podle návodu. Nakrájíme cibule a necháme je zpěnit na oleji. Přidáme sladkou papriku a chilli, vložíme sójové maso a opečeme. Podlijeme vínem, přidáme nakrájená rajčata a rajský protlak, osolíme a dusíme do zhoustnutí. Přidáme prolisovaný česnek a zelený hrášek a ještě podusíme. Podáváme s brambory.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sójové maso a tofu

Sójové řízky

Uvařené sójové maso naložíme do směsi sójové omáčky, kečupu, hořčice (zhruba stejná množství), vajíčka, sýra, česneku, soli a pepře. Obalíme ve strouhance a osmažíme. Podáváme s brambory.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sójové maso a tofu

Hrachová kaše

Přes noc namočíme hrách. Na másle zpěníme cibuli, přidáme hrách a chvilku smažíme. Podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka, ke konci přidáme zeleninový bujón a prolisovaný česnek. Hrách rozmixujeme a dochutíme solí a majoránkou. Podáváme s osmaženou cibulkou.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny