Studená kuchyně
Příspěvky
Bramborový salát bez majonézy
800 g brambor typu A, 1 střední cibule, 3 nakládané okurky, 3 vejce, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, špetka mletého pepře…
Salát z pečené zeleniny s čočkou
150 g černé čočky, podzimní zelenina (řepa, cibule, dýně, mrkev, ředkev, batáty, celer, petržel), 1 palice česneku, 3 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé petrželky, 1 lžíce medu, šťáva z 2 limetek nebo 1 citronu, 200 g sýra Feta nebo Jadel, sůl, pepř...
Kimči
Základ: 1 kg pekingského zelí, 50 g hrubší soli, 500 ml studené vody
Zelenina: 60 g mrkve, 150 g ředkve/vodnice/kedlubny/ředkviček, 60 g lahůdkové cibulky
Pasta: 80 g jablka, 20 g česneku, 20 g čerstvého zázvoru, 45 g rybí omáčky, 10 g chilli koření...
Tapenáda z oliv
Olivy, ančovičky, olivový olej, česnek, vlašské ořechy, provensálské koření, pepř
Pesto ze sušených rajčat
Rozmixujeme piniové oříšky nebo kešu. Do mixéru přidáme sušená rajčata (nakládaná v oleji), olivový olej nebo olej z rajčat, na plátky nakrájený česnek, chili, sůl a pepř a rozmixujeme. Přisypeme parmazán a případně dosolíme.
Salát z pečených batátů
Batáty omyjeme, rozkrojíme na poloviny, položíme na pekáč vyložený pečicím papírem řezem nahoru a v troubě upečeme na 225 °C doměkka. Po zchladnutí je i se slupkou nakrájíme na kostky, stejně tak balkánský sýr. Promícháme s polníčkem nebo mladým špenátem, citronovou šťávou, olejem z praženého sezamu a případně ještě trochou soli.
Pohankové lívance
300 ml vlažného mléka,1 lžíce sušeného droždí, 1 lžička krupicového cukru, 1 vejce, 100 g pohankové mouky, 100 g hladké mouky, olej nebo máslo na smažení...
Salát s hnědou rýží a bílým sýrem
100 g suché hnědé rýže, 250 g tučnějšího bílého sýra, 300 g rajčat, 220 g vařených červených fazolí, 150 g zelené papriky, 80 g cibule, 1 vrchovatá lžička nasekané petrželky, 1 vrchovatá lžička nasekané natě kořenového celeru, 3 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 vrchovatá lžička kari, sůl, cukr a černý mletý pepř podle chuti...
Pikantní hlávkový salát
Rozmícháme 4 uvařené žloutky, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce jablečného nebo vinného octa, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce nasekané pažitky a sůl. Zálivkou přelijeme hlávkový nebo ledový salát.
Vanilkové lassi
2½ hrnku bílého jogurtu, ¼ hrnku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, ¾ hrnku studené vody, 1 hrnek kostek ledu...
Kedlubnový salát se zakysanou smetanou
2 kedlubny, 5 snítek čerstvého kopru, 1 stroužek česneku, 100 g zakysané smetany, sůl, mletý barevný pepř, šťáva z ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje...
Fermentovaná zelenina
Směs tvrdší zeleniny: květák, mrkev, brokolice, červená paprika, červené zelí, jarní cibulka, okurky, papriky, čínské zelí, červená řepa, česnek, ředkvičky, chilli paprička...; sůl, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, příp. kopr, citronová kůra, jarní cibulka, zázvor...
Těstovinový salát s fazolemi a cizrnou
150 g těstovin, 300 g vařené cizrny, 300 g vařených červených fazolí, 50 ml citronové šťávy, 4 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2–4 lžíce lahůdkových kvasnic, hrst černých oliv, 50 g špenátu, 1 cibule, chili, pepř a sůl podle chuti...
Bramborový salát s červenou řepou
600 g brambor, 3 vejce, 160 g vařené červené řepy, 110 g nivy, 2 stroužky česneku, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce bílého vinného octa, 30 g čerstvého kopru, sůl...
Krétská hrachová pomazánka
200 g žlutého půleného hrachu, panenský olivový olej, 4 šalotky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžička medu, 2 lžičky hnědého cukru, kapary...