Hlavní jídla
Příspěvky
Kroupy s halloumi
200 g ječných krup, 1 balení sýra halloumi, 100 g cibule, 150 g červené papriky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml vody, sůl, špetka mletého pepře, špetka mletého chilli, 2 lžíce slunečnicového oleje, 100 g zakysané smetany, 2 lžíce nasekané petrželové natě...
Kimči s rýží a volským okem
400 g uvařené rýže (ideálně den staré), 1 lžíce olivového oleje, 400 g kimči, 2 jarni cibulky, 2 lžíce černého sezamu, 4 vejce, sůl a pepř
Dýňové lasagne
1 malá dýně Hokkaido nebo ½ velké, olivový olej, asi 200 g lasagní, 40 g parmazánu nastrouhaného, 200 g provolone nastrouhaného, 2 lžíce dýňových semínek, sůl a pepř
bešamel: 3 lžíce másla, 1 cibule nakrájená najemno, 5 lístků šalvěje nebo snítka rozmarýnu, 60 g hladké mouky, 600 ml mléka, muškátový květ, sůl a pepř...
Těstoviny s houbami
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm nadrobno nasekaný česnek. Přidáme nakrájené houby, sůl, pepř, tymián a restujeme. Těstoviny (typu tagliatelle nebo noky) uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvařené a scezené těstoviny přidáme k houbám a vše promícháme. Vmícháme nastrouhaný parmazán nebo mascarpone a prohříváme, dokud se nerozpustí. Pokud je směs hustá, přidáme trochu vody použité na vaření. Podáváme posypané dalším parmazánem.
Rumbledethumps
1 kg brambor, 250 g i více hlávkového zelí nebo kapusty, 75 g másla, 100 g vyzrálého čedaru, 2 malé cibule...
Kapr na pivě
Kusy kapra opláchneme a osušíme, pak je osolíme, okmínujeme a v pekáčku na oleji opečeme, aby se zatáhly. Kapra vyndáme, do pekáče rozmístíme dílky oloupané a na měsíčky nakrájené cibule, zalijeme tmavým pivem a volně mezi ně rozložíme bylinky: šalvěj, rozmarýn, tymián. Na cibuli dáme porce kapra kůží nahoru a na každou porci umístíme oříšek másla. Pekáč přendáme do trouby rozehřáté na 190 °C a pečeme asi 25 až 30 minut. Kapra opatrně z pekáčku vyndáme, z výpeku odstraníme bylinky, přelijeme ho i s cibulí do rendlíku, svaříme na silnější šťávu a pak ji rozmixujeme. Kapra podáváme s touto omáčkou a brambory.
Houskové knedlíky podle Flo
150 g včerejšího bílého pečiva, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, 1 vejce, 50 ml mléka, 1 lžíce (15 g) hrubé mouky, ½ lžičky soli, 5 snítek hladkolisté petrželky, 1 lžička oleje...
Vietnamské opékané sépie
300 g sépie, olej, 1 menší červená cibule, 1 řapíkatý celer, 3 větší rajčata, 1 malá cuketa, ½ čerstvého ananasu, 3 stroužky česneku, 3 chilli papričky, 3 lžičky třtinového cukru, 5 lžic rybí omáčky, šťáva z 1 limetky, čerstvý koriandr...
Žampiony se šťávou
300 gramů hnědých žampionů, 1 střední cibule, 3 stroužku česneku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce olivového oleje, ½ lžíce kukuřičného škrobu, 1 šálek houbového bujónu, 1 hrst kapusty nebo špenátu, čerstvě mletý černý pepř a sůl podle chuti...
Noky z chleba
Chléb nalámeme a rozmixujeme. Přisypeme polohrubou mouku, přidáme nadrobno nasekané natě nebo bylinky, sůl, pepř a strouhaný parmazán a promícháme. Přidáme vejce a tolik mléka, aby vzniklo kompaktní těsto. Pokud je směs příliš mokrá, přisypeme trošku mouky. Lžící z něj tvarujeme nočky nebo kuličky a zlehka je obalíme v mouce. Položíme je na talíř, aby se nedotýkaly, a necháme je alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Noky vložíme do osolené vroucí vody vaříme je, dokud nevyplavou na hladinu. Vylovíme je děrovanou naběračkou a ihned podáváme s máslem a bylinkami, s parmazánem, omáčkou nebo pestem. Před podáváním je můžeme ještě osmahnout na másle.
Podle původního receptu
Krupeto s balkánským sýrem
Kroupy propláchneme a na několik hodin namočíme. Pak jim slijeme vodu, aby byly právě ponořené. Uvaříme je se zeleninovým nebo houbovým bujónem doměkka, nesléváme. Na olivovém oleji osmahneme žampiony nakrájené na kusy. Přidáme k nim prolisovaný česnek, promícháme, přidáme listový špenát, přikryjeme a dusíme, dokud špenát nezavadne. Přidáme kroupy, mletou sladkou papriku a promícháme. Vmícháme nahrubo nastrouhaný balkánský sýr. Dosolíme a opepříme podle chuti.
Papriky plněné quinoou
6 barevných středních paprik, 1 šálek nevařené quinoy, 2 šálky zeleninového vývaru, 1 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 400g konzerva nakrájených rajčat, 240 g vařených černých fazolí, 1 šálek zrn kukuřice, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička mleté papriky, ½ lžičky soli, špetka černého pepře, 1 šálek čerstvě nastrouhaného tvrdého sýra...
Těstoviny s dýňovou omáčkou
340 g těstovin, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g dýně, 160 ml smetany na vaření, po ½ lžičce mletého římského kmínu, oregana, mleté papriky a uzené mleté papriky, sůl a mletý pepř podle chuti, 200 g strouhaného tvrdého sýra, hrst čerstvé nasekané petržele...
Kapustové závitky s houbovočočkovou náplní
100 g čočky, 50 g sušených hub, 400 ml vody, 1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky majoránky, 3 vejce, 100 g pohankové mouky, 8 listů kapusty, 4 lžíce sójové omáčky, 1 jarní cibulka...
Veganská sekaná
2 šálky vařené čočky, 1 střední cibule nakrájené, 1 ¼ šálku nakrájených žampionů, 3 stroužky česneku, půl šálku jemných ovesných vloček, 1 kostka houbového bujónu, 2 lžíce grilovací omáčky, olej, sůl...